‘Kesin hüküm’ yetkisi iptal

Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan’da yargılanacak askerlere açılan görev suçu soruşturmasında “görevden uzaklaştırılmalar” olursa, buna itirazın Cumhurbaşkanı tarafından ‘kesin hüküm’le karara bağlanmasını Anayasa’ya aykırı buldu.

‘Kesin hüküm’ yetkisi iptal

CHP’nin talebiyle yasal düzenlemeyi iptal eden AYM, “yargı yolunu kapatılarak mahkemeye erişim hakkı ve hak arama özgürlüğünün engellenemeyeceğini” gerekçe olarak gösterdi. İptal kararının gerekçesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece, Cumhurbaşkanı’nın Genelkurmay Başkanı dahil tüm askerlerin görevleriyle ilgili suçlardan soruşturulmalarına ilişkin kritik kararlara karşı mahkemeye gitme yolu açıldı. AYM kararıyla Cumhurbaşkanı’nın bu konuda tek başına verdiği karar ve yaptığı işlemler artık geçerli sayılmayacak. 

6’YA KARŞI 10 OYLA

AYM, CHP’nin, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin iptal istemini 14 Ocak’ta görüştü ve esastan karara bağladı. 

AYM, kararını 6’ya karşı 10 oyla verdi. Kanundaki düzenlemeye göre görevle ilgi suçlarda Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı; araştırma, gerekiyorsa ön inceleme yaptırarak soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar veriyor.

Düzenlemede, soruşturma izni verilen ve soruşturma nedeniyle görevden uzaklaştırılanların itiraz etmeleri halinde, Cumhurbaşkanının vereceği karar kesindi. AYM bu düzenlemeyi yargı yolunu kapatarak, mahkemeye erişim hakkını engellediği için hak arama özgürlüğüne aykırı bularak iptal etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X