‘Keşke bütün şehirler Bursa gibi olsa’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa’ya övgüler dizerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye olan güvenlerinin de altını çizdi. Özhaseki, ”Keşke her şehir Bursa gibi olsa” dedi

‘Keşke bütün şehirler Bursa gibi olsa’

ASLIHAN AYDIN

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ”Keşke bütün şehirler Bursa gibi olsa” dedi.

Bakan Özhaseki, dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, Bursa’nın otomotivde, tekstilde, sanayi alanında atılımlar yaptığını ve büyüyen şehirler arasında en önde yer aldığını belirterek, “Keşke bütün şehirler Bursa gibi olsa” ifadesini kullandı. Sözü sağlıksız yapılara getiren Özhaseki, “1999’dan sonra çıkan yönetmelikle binalar biraz daha sağlam hale getirildi. Öncekiler kocaman bir soru işareti. 20 milyon yapı stoku içinde 5 milyonu 1999 yılından sonra yapıldıysa, 15 milyon konutun en az yüzde 50’si risk taşıyor. Bunların büyük çoğunluğu da Marmara Bölgesi ve Bursa da içine giriyor… Geç kalıyoruz. Gittikçe fay hatları arasındaki açıklıklarda büyüyor. Tehlike de yaklaşıyor. Ama biz bu konuda ne yazık ki hızlı adım atamıyoruz” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’E GÜVENİYORUZ

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm olarak nitelendirenleri eleştirdi. Özhaseki şunları kaydetti: ”Arkadaş, ranta da bu kadar küfür etmeyin. Rant olmadan hayat olmaz. Doğru olan, adaletli bir şekilde bu rantı dağıtmak. Parsel bazlı, yoğunluk artışından vazgeçmemiz gerekiyor. Bursa’da yetkiyi Büyükşehir Belediyesi’ne devrettik. Her yerde bunu yapmıyoruz. Burada arkadaşlara güvendiğimiz için bu işi bıraktık. Bu şekilde yapacak arkadaşlara da yol açarız. Yanlış işler peşinde koşan belediyelere de müdahale ediliyor. Bakanlığın işi planları belediyelerin elinden alıp Ankara’ya toplamak değil. Belediyeler kendi planları kendileri yapmalı. Ankara bunun için engel olmamalı. Ama belediyelerde yanlış yapılırsa müdahale ederiz” dedi.

BADEM BIYIKLAR CANAVARA DÖNÜŞTÜ

15 Temmuz darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özhaseki, “2,5 sene öncesine kadar hepimizde uyandırdıkları intiba şuydu; ‘Bunlar güzel insanlar, hizmet de ediyorlar. Bak ne güzel 170 ülkede okul açmışlar kara kara çocuklar Türk bayrağının önünde İstiklal Marşı okuyorlar.’ Şahsen duygulanıyoruz. Bir de biz gidince bana Gesi Bağları’nı okuyorlardı, ne biçim oluyordum. Fakat 17-25 Aralık’ta gördük ki bunlar farklı iş peşindeler. Sonra 15 Temmuz’da gördük ki o gülen yüzler, badem bıyıklar bir anda canavara dönüştü. Meclisi bombaladılar, insanların üzerine kurşun sıktılar” dedi.

BURSA’YA 13 YILDA 2 MİLYAR LİRALIK TOPLU KONUT

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Türkiye’de 700 şantiyede projelerin devam ettiğini söyledi. TOKİ’nin son 13 yılda yoksul ve dar gelirli vatandaşlara 18 bin 613 konut ürettiğini dile getiren Turan, “Şu anda bin 900 konutun çalışması devam ediyor. Bu bin 900 konut inşaatının bin 250 tanesi emekli vatandaşlarımıza yönelik Yıldırım ilçesinde yapılan konutlardır. Son 13 yılda Bursa’da yapılan toplu konutun yatırım bedeli 2 milyar liradır” dedi. TOKİ’nin 1984-2003 yılları arasında TOPLAM 43 bin konut üretebildiğine dikkati çeken Turan, son 13 yılda ise 750 bin rakamına ulaşıldığını vurguladı.

ALTEPE: TEDBİRİMİZİ ALMALIYIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bakanlık tarafından Büyükşehir uhdesine bırakılan 0.50 emsal artışının ‘konutların dönüşerek yenilenmesi yönünde’ fırsat olduğunu söyledi. Şu anda kentte binlerce binanın yıkıldığını, en son 20’ye yakın site ile ilgili Büyükşehir’den onay aldığını belirten Altepe, “Mahalle ve site sakinleri bir araya gelip, yaptırdıkları projelerde yeşil alanı artırdıkları ve otopark sorunun çözdükleri takdirde 0.50 emsal artışını veriyoruz. Tek beklentimiz halkımızın bilinçli olmasıdır. Maalesef vatandaşta şöyle bir beklenti var: Devlet gelsin, evimizi yapsın. Böyle bir durum söz konusu değil. Bursa’da 1070 mahalle var ve bunların önemli bölümü dönüşmeyi istiyor. Depremin ne zaman geleceği belli değil. Hep birlikte tedbirimizi almalıyız” şeklinde konuştu. Vali İzzettin Küçük ise yeni yapılan binalarda sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi.

 

BURSALI İŞADAMLARIYLA BULUŞTU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Arge Merkezi’nde (BUTEKOM) gerçekleştirilen aylık olağan meclis toplantısı ve ”Bursa’nın Dönüşüm Süreci” adlı lansmanına katıldı. Çok sayıda sanayici ve işadamının hazır bulunduğu toplantıda, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya da katıldı.

BÜYÜK SANAYİ SİTESİ ÇALIŞANLARINA EV MÜJDESİ

OSMAN GÜNEŞ

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Kestel Çataltepe’de yapımı devam eden Büyük Sanayi Sitesi’ni ziyaret etti. BESOB başkanı Arif Tak ve yönetim kurulunun da hazır bulunduğu ziyarette çalışmalar hakkında bilgi alan Turan, yapımı tamamlanan 125 dükkanı gezerek esnafla konuştu. Turan, bölgenin büyük bir şehir halini alacağını belirterek, ”Burada 3-4 bin esnafımız görev yapacak. Yol su kanalizasyon doğalgaz yapıları devam ediyor. Bölgede 25 bin çalışan olacak. Buraya yeni bir yaşam alanı kuracağız.Burada çalışanlara TOKİ evleri yapacağız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X