Kıbrıs’ta sürpriz

İsviçre’deki barış görüşmelerinin çökmesinin ardından Kıbrıs’ta taraflar yeni buluşma için uzlaştı. Akıncı ve Anastasiadis akşam yemeğinde bir araya gelip 11 ve 12 Ocak’ta beşli zirve için anlaştı.

Kıbrıs’ta sürpriz

Kıbrıs’ta yine çıkmaza giren barış görüşmelerinde düğümü çözmek için yeni bir girişim başlatılıyor.

Türk ve Rum liderler önceki gece ara bölgede bir araya gelerek, 11 Ocak’ta harita değişimini ve 12 Ocak’ta da garantörlerin katılacağı beşli bir zirveyi gerçekleştirmeyi karara bağladı.

Türk lider Mustafa Akıncı’yla Rum lider Nikos Anastasiadis’in yemekli buluşması dört saat sürdü. İki lider gelinen son aşamayı ayrıntılı olarak ele alırken, gecenin sonunda İsviçre’de kopan müzakere sürecini canlandırma kararı çıktı. Müzakere sürecinin, önümüzdeki 42 gün boyunca çok hızlı bir tempoda devam etmesi bekleniyor.

Liderler bu ortak karardan sonra halklarına iyimser mesajlar da verdi. Akıncı, Türk tarafının uzun zamandan beri arzusu olan takvim konusunun netleştiğinden dem vurdu. Anastasiadis ise birkaç hafta içerisinde Kıbrıs meselesinde nihai pozisyonların netleşeceğine atıfta bulundu.

‘ATİNA BEKLEMİYORDU’

Kıbrıs basınına yansıyan ilk bilgiler de, anlaşmanın Atina’da ‘beklenmeyen bir gelişme’ olarak ele alındığı yönünde. Bazı Rum haber kaynakları ‘Atina’nın böyle bir gelişmeyle ilgili bilgisi yoktu’ haberini geçti. Son gelişmeler, Rum siyasi partiler tarafından da kuşku ve şaşkınlıkla karşılandı. Atina ve Ankara ise şu ana dek resmi bir açıklama yapmış değil. İki garantör ülke 12 Ocak’ta yabancı bir başkentte Kıbrıs sorunu ile ilgili kozlarını son kez paylaşacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X