Kılıçdaroğlu hangi ilden aday oldu?

CHP’nin YSK’ya sunulan milletvekili aday listesinde mevcut 131 milletvekilinden 3’ü yer almadı. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran’da olduğu gibi İzmir 2. bölge 2. sıradan aday gösterildi.

Kılıçdaroğlu hangi ilden aday oldu?

CHP Parti Meclisi dün gece Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanarak, partinin milletvekili aday listesini onayladı.

Liste bugün Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan tarafından YSK’ya sunuldu.

Listeye göre, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yine İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday olduğu listede, 3 milletvekili yer bulamadı. Bu bölgede birinci sırada yine şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok yer aldı.

7 Haziran seçimine İstanbul 3. Bölge 7. sıradan giren ve milletvekili seçilen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik bu kez aday gösterilmedi. Özçelik’in sırasına, 9. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı. Bekaroğlu’nun yerine daha önce 10. sırada bulunan Sibel Özdemir getirildi.

Bu arada Murat Özçelik, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla genel başkan yardımcılığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Özçelik PM üyesi olarak görevini sürdürecek.

 CHP’NİN BURSA ADAY LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN 

Akkaya ve Erdoğdu listede

Daha önce aday gösterilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu da İstanbul 3. Bölge 10. sıra adayı oldu.

CHP’den istifa eden İhsan Özkes’in yerine ise sıra kaydırılarak Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya getirildi. Yakup Akkaya, İstanbul Birinci Bölge 11. sıradan aday gösterildi.

CHP MYK’dan milletvekili adayı gösterilmeyen diğer isim ise Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş oldu. Karakaş ise yaptığı yazılı açıklamada milletvekili adaylığı için başvuru yapmadığını bildirdi. Gaziantep’te 4. sıradan aday gösterilen mevcut milletvekili Mehmet Şeker de adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Önceki seçimde Tokat’tan birinci sıradan milletvekili seçilen Orhan Düzgün’ün yerine ise eski il başkanı Kadim Durmaz aday gösterildi.

Böylece CHP’de mevcut milletvekillerinden üçü listede yer almadı.

İlgezdi ve Doğan yine 1. sıra adayı

İstanbul 1. bölge 1. sırada Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey yer aldı. Bu bölgede 2. sıra ise hakkındaki iddialar nedeniyle tartışma konusu olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi’nin oldu. İlgezdi, 7 Haziran seçimindeki yerini korudu.

İstanbul 2. bölge 1. sıra adayı yine Ermeni kökenli milletvekili Selina Doğan’ın olurken, 3. bölge 1. sıra adayı da tekrar eski genel sekreter ve mevcut milletvekili Bihlun Tamaylıgil’e verildi.

RTÜK üyeliğinden istifa eden Öztunç ile eski konsolos Yılmaz da listede

Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçiliğinden istifa eden eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, CHP’nin Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi.

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen ve adaylık için bu görevinden istifa eden Ali Öztunç ise Kahramanmaraş birinci sıradan milletvekili adayı oldu. CHP, 7 Haziran seçiminde bu iki ilde milletvekili çıkaramamıştı.

Oran ve Aksünger de listede yer almayan isimler

7 Haziran seçiminde aday gösterilmeyen eski milletvekili Umut Oran da listede yer almadı. Eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger de listede yer bulamadı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeliğinden istifa ederek aday olan Doç. Dr. Koray Çalışkan da listeye giremedi.

Baykal ve İnce yerini korudu

Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Muharrem İnce de yerini koruyan milletvekillerinden.

Baykal, Antalya ikinci sıradan, İnce ise Yalova birinci sıradan tekrar aday gösterildi. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ise İstanbul 2. bölge 9. sıradaki yerinde kaldı.

Mevcut 21 kadın milletvekili de listede yer aldı

CHP, 7 Haziran seçiminde olduğu gibi İstanbul, Ankara ve İzmir’de ilk sıraları kadın adaylara ayırdı.

Partinin 7 Haziran’da seçilen toplam 21 kadın milletvekili de yerlerini korudu. 21 kadın milletvekilinin 14’ü ilk sıradan aday gösterildi.

CHP’nin 7 Haziran seçiminde milletvekili olan kadın adayları şöyle:

 

“Elif Doğan Türkmen, Burcu Köksal, Ayşe Gülsün Bilgehan, Aylin Nazlıaka, Şenal Sarıhan, Lale Karabıyık, Melike Basmacı, Gülizar Biçer Karaca, Gaye Usluer, Şafak Pavey, Gamze Akkuş İlgezdi, Selina Doğan, Gülay Yedekci Arslan, Didem Engin, Bihlun Tamaylıgil, Selin Sayek Böke, Zeynep Altıok, Fatma Kaplan Hürriyet, Tur Yıldız Biçer, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Candan Yüceer.”

Merhum milletvekilinin oğlu listede

Gazeteci Naci Sapan Diyarbakır birinci sıradan aday gösterilirken, uzun süredir Kılıçdaroğlu’nun danışman kadrosunda bulunan Fatih Gürsul ise Elazığ birinci sıra adayı yapıldı.

CHP’de önceki dönem kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu’nun oğlu Eren Aslanoğlu da listede yer buldu.

Eren Aslanoğlu Malatya ikinci sıra milletvekili adayı yapıldı. Şanlıurfa’da ise ilk sırada Ali Murat Bucak’ın yerine eski milletvekillerinden Mehmet Vedat Melik aday gösterildi. Van’da ise ilk sıra eski il başkanının oldu. Partinin buradaki birinci sıra adayı Cemal Şen yapıldı.

Milletvekili çıkarılamayan yerlerde revizyon

CHP, 7 Haziran seçiminde milletvekili çıkaramadığı illerde büyük oranda değişikliğe gitti.

Parti, milletvekili çıkaramadığı Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Yozgat ve Tunceli illerinde ilk sıra adaylarını değiştirdi.

7 Haziran’da milletvekili çıkarılamayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de de değişiklik yapıldı. Burada birinci sıra Gürsel Erol’a verildi.

Balbay, Özcan ve Çiçek de eski yerlerinde

CHP’de, önceki seçimlerde İstanbul Milletvekili seçilen Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek, yine 2. bölge 4. sırada kaldı. Ergenekon davasından yargılanan gazeteci Tuncay Özkan, İzmir 1. bölge 3. sıra adayı yapıldı.

İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Kılıçdaroğlu’nun da aday olduğu İzmir 2. bölge 4. sıradan aday gösterildi. İlhan Cihaner ise İstanbul 3. bölge 2. sıra adayı oldu.

Kadın aday sayısı arttı

CHP’nin 85 seçim bölgesinde gösterdiği aday profili de belli oldu. Buna göre 14 seçim bölgesinde ilk sırayı kadın adaylara ayıran parti, toplamda ise 125 kadın adaya ulaştı. CHP, 7 Haziran seçiminde 103 kadın aday göstermiş, bunlardan 21’i milletvekili seçilmişti.

Bu seçimlerde adaylarından 425’i erkek olan CHP’de, 13 ilkokul mezunu aday yer alıyor. CHP’nin adaylarından 447’si ise üniversite mezunu.

CHP, bu seçimlerde genç adaylara da daha fazla yer verdi. 7 Haziran’da 10 genç aday gösteren CHP, bu seçimlerde 30 yaş altı 28 genci aday yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X