Kılıçdaroğlu: ‘İlk 4 maddeye dokundurtmayız’

‘Anayasa’nın ilk dört maddesinin nesini değiştireceksiniz. Çıkın millete anlatın’ diyen Kılıçdaroğlu, Avrupa ile ‘Kayseri pazarlığı’ açıklamasına tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu: ‘İlk 4 maddeye dokundurtmayız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti Hükümeti’ni yeni Anayasa değişikliği ve Avrupa ile yapılan göçmen pazarlığı konusunda eleştirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, ‘Anayasa’nın ilk dört maddesinin nesini değiştireceksiniz. Çıkın şunu millete anlatın’ çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, Avrupa ülkeleriyle, ‘Kayseri pazarlığı’ açıklamasına ise ‘Hiçbir Kayserili bu anlaşmalara imza atmaz’ dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra sipariş verdiği 3 arabalı yolcu gemisinden ikincisini de körfezle buluşturdu. Görevi başında yaşamını yitiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın adı verilen yeni araba vapuru, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle Üçkuyular İskelesinde hizmete alındı.

Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriyeli göçmenler politikası ve yeni Anayasa ile ilgili yaklaşımını eleştirdi. 2.5 milyon göçmenin Türkiye’den batıya geçmemesi için pazarlıklar yapıldığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

 

SANKİ TAHSİLDAR MEMURU

‘Ayıp olan, bir insanın yaşamı para bağlamında pazarlık konusu olamaz. Sayın Ahmet Davutoğlu, Avrupa’ya giden Suriyeliler ülkemizde kalsın, 3 milyar euro alacak. Birisi de ‘parayı almadan’ sakın gelme diyor. Sanki adam başbakan değil de, kaçak sarayda oturan zatın tahsildar memuru. Batılılar bize ‘3 milyar euro verelim Suriyeliler, Pakistanlılar, Afganistanlıları burada tutun. Sonra 3 milyar euro daha veririz’ diyor. Biz de diyoruz ki ‘ 6 milyar euro’yu biz ödeyelim, onların tamam sizde kalsın’ diyoruz. Buna ‘Kayseri pazarlığı’ diyorlar. Kayserililerden özür diliyorum. Ama Kayserililerin hiçbiri bunun altına imza atmaz. Zeki insanlardır. Neyin karlı olduğunu bilirler.

AB EĞİTİMLİLERİ ALIP

Avrupalılar gönderdikleri göçmen Suriyelilerin karşılığında Türkiye’den göçmen seçecekler. Eğitimli, okumuş göçmenleri seçecekler. Türkiye tampon ülke mi? Yol geçen hanı mı? Yasaları yok mu? Uluslararası anlaşmalara aykırı sözleşmelere atılan imzaları kabul edemeyiz. Herkes aklını başın almalı. Yarın Suriyeliler burada kalırsa ne olacak? Hadi Suriyelileri anladık. Pakistan ve Afganistanlıları niye bizim ülkemize gönderiyorsunuz?’

‘Bizim için tartışılmaz, dokundurtmayız’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yeni Anayasa ve Anayasa komisyonu tartışmasıyla ilgili de konuştu. Kılıçdaroğlu, CHP’ye ‘Gelin yeni bir Anayasa yapalım’ çağrısı yapıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu ‘Kendilerine net ve açık şekilde, mektup da göndererek, eğer bir anayasa çalışması yapılacaksa şartlarımız olduğunu söyledik. İlk dört madde bizim için tartışılmazdır. Hasan Tahsinlerin iradesiyle oluşmuş maddelerdir. 

‘Bu ülkeyi kuranların kurucu iradesine dokundurturmayız’ dedik. Başkanlık sistemin kabul etmiyoruz. Parlamenter sistemi güçlendirilecekse masaya oturacağımızı söyledik. Şimdi gelmiş koşul öne sürmememizi Anayasa’nın tamamının yeniden yazacaklarını söylüyorlar’ diye konuştu. CHP’ye hiç bir koşul ileri sürmemelerini, Anayasa yeniden yazacaklarının söylendiğini belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu’na çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu, ‘Davutoğlu’na İzmir’den açık ve net çağrı yapıyorum. İlk dört maddenin nesini değiştireceksiniz? Çıkın şu millete anlatın. Ben de anlayayım’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X