Kılıçdaroğlu’ndan TBMM Başkanı’na mektup

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a TBMM’de kurulacak Uzlaşma Komisyonu’na ilişkin mektup gönderdi.

Kılıçdaroğlu’ndan TBMM Başkanı’na mektup

CHP Basın Birimi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, mektupta, Türkiye’nin özgürlükçü ve demokratik bir hukuk sistemine ihtiyacının olduğunu belirterek, bu kapsamda, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 30 Aralık 2015’te TBMM’de yaptıları görüşmede, anayasa dahil, hukuk sisteminin darbe hukukundan arındırılması yönünde görüş birliğine vardıklarını anımsattı.

Kemal Kılıçdaroğlu görüş birliğine varılan hususun, iki siyasi partinin isteğinin ötesinde, toplumsal bir beklentiyi de işaret ettiğini kaydetti.

Oluşturulacak Uzlaşma Komisyonu’nun, başta anayasa olmak üzere, hukukun üstünlüğünü egemen kılacak bütün demokratik adımları, bir mutabakat ekseninde atmasının uygun olacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, bunun temel amaçları ve beklentilerini kapsadığını bildirdi.

Türkiye’nin hak ve özgürlükleri evrensel ölçütlerde benimseyen iktidarlar tarafından yönetilmesinin, temel ihtiyaç olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Hukuka uymayan, yasaları uygulamayan bir iktidarın, bağımsızlığını yitirmiş bir yargı mekanizmasının ve hala varlığını sürdüren darbe mevzuatının olduğu bir ülkede, salt anayasa değişikliği, hayata dokunmayan bir metin olmaktan öteye gidemez” değerlendirmesinde bulundu.

“Parlamentoya saygınlık kazandıracak”

Anayasa çalışması yanında, darbe dönemlerinden kalan ve sonraki yıllarda yürürlüğe konulan bütün antidemokratik yasaların, hukukun üstünlüğü çerçevesinde, evrensel ölçütler esas alınarak bir an önce yenilenmesinin zorunluk olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, bu yenilenmenin, hem Türkiye’de hem de dünyada, Parlamento’ya saygınlık kazandıracağını belirtti.

Komisyonun, bireysel bir talep doğrultusunda şekillenmiş, kamuoyuna yapılan açıklamalara göre, “bütün kuvvetleri tek elde toplamayı” amaçlayan, hukuk devleti ilkesiyle hiçbir koşulda bağdaşmayan başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmasına asla izin vermemesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, mektubunda şunları kaydetti:

“Halkımızın daha demokratik bir Türkiye için umutla beklediği Anayasa çalışmaları ile darbe hukukundan arınma sürecini, başkanlık sistemi adı altında, diktatörlüğe giden yolu açmak için kullanacak odaklara CHP’nin kesinlikle karşı duracağını bilgilerinize sunmak isterim.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X