O, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3.sınıf öğrencisi. Bambaşka hayalleri var. 17 yaşında futbola başlaması ise oldukça ilginç. Bu röportajı okuyunca karşınızda bambaşka biri göreceğinize emin olabilirsiniz.
Her hafta farklı konu ve konuklarla ekrana gelen Spor Esktra’nun bu haftaki misafiri Bursaspor’un sezon başında renklerine bağladığı Umut Nayir’di… Beşiktaş’tan kiralanan 25 yaşındaki forvetin futbolculuğunun yanı sıra farklı bir özelliği daha bulunuyor.
Hukuk Fakültesi 3.sınıfı öğrencisi olan Umut’un bilinmeyen öyle özellikleri çıktı ki, bizde şaşırdık. Röportajımızın son kısmında ise kaptan Ertuğrul Ersoy da konuğumuz oldu. Umut ilk olarak Bursaspor’a transfer öyküsünden bahsetti:
BÖYLE CAMİALAR HOŞUMA GİDİYOR
‘Çok ani gelişti trasferim. Hatta son saatlerde oldu. Bursaspor’da tanıdığım arkadaşlar vardı. Uyum süreci yaşamadım. Yaş olarak yakın arkadaşlar var. Sıcak karşılandım. Beşiktaş süreci yorucu geçti benim için. Orada kadro ile ilgili belirsizlikler vardı.
Transferin bitimine 2 gün kala Şenol hoca ile biraraya geldik. ‘Kulüp bulabilirsin’ dedi. Ardından Samet Hoca ile görüştüm. Söyledikleri tatmin etti. Önemli olan istenmekti. Bursaspor gibi camilar hoşuma gidiyor. Baskı çoştuyu attırır. Avantajları, dezavantajları var ama ben avantaja bakıyorum.’
GOL KRALI OLDUM
Umut’un futbola başlangıcı ve üniversite hayatı da oldukça ilginç. ’17 yaşında sahalara adım attım’ diyen Umut ‘Amatör olarak farklı kulüplerde oynadım ancak Ankaragücü alt yapısından yetiştim. Geçmişten gelen bir kültürüm, coğrafyam var. Ankaragücü ile futbolu tanıdım. Onların katsısı yatsınamaz.
Evimizde yakınında Albayrakspor vardı. Adam eksiktik maça girdim ve beğendiler. Ankara Üniversitesi Hukuk Bölümünü kazandım ve Ankara’ya geldim. Ankaragücü ile idmanlara çıktım. Deneme süreci vardı, beğendiler. A2 Liginde gol kralı oldum.’dedi.
HUKUK HAYATIN İÇİNDE
Spor Hukuku üzerine hayallerinin olduğunu belirten deneyimli oyuncu şöyle konuştu: ‘Profesyonel hayata başlayınca derslere katılmakta biraz sıkıntı yaşadım. 3.sınıf öğrencisiyim. Devam ediyorum. Hukuk hayatın içinde. Yorumlamak değerlendirmek hoşuma gidiyor. Bana uygun olduğunu düşündüm.
Şimdi futbol kariyerime odaklıyım. Avukatlık ehliyetimi cebine koyup, futbol bitten sonra spor hukuğu ile ilgili birşeyler yapabilirim. Spor Hukuku büyük eksiklik kulüpler için. Borçlar, UEFA, FİFA davaları var. Donanımlı insanlara ihtiyaç var. Şuan bir boşluk var bu konuda.’
SAYISI İNŞALLAH ARTAR
‘Futbol ve eğitim alışık olmadığımız bir durum. İkisini bir arada götürmek zor. Ancak insanın kendini yetiştirmesi çok önemli. Şimdilerde gençler liseden sonra okulu bırakıyor. Bu kolayına kaçmak oluyor. İlerisini düşünmüyorlar. Sadece üniversite olarak bakmamak lazım. İnsanın kendini yetiştirmesi, geliştirmesi önemli.
Üniversite inanılmaz kapılar açabiliyor. Hangi bölüm olursa olsun üniversite kültürünü almak önemli. Tıp, Hukuk, İşletme okuyan futbolcu duymadım. İnşallah artar.’
Sakho önemli bir figür
Umut, Sakho’yu iyi gözlemlediği ve birşeyler öğrenmeye çalıştığını söyledi.
‘Sakho, önemli bir kariyer’ diyen tecrübeli isim ‘Premier Lig’de adından söz ettirmiş bir isim. Bursa’ya gelmesi bizim için şans. Ondan ders alacağım şey çok. İletişim kurmakta sıkıntı çekmiyorum onunla.
Bana kişisel olarak da çok faydası oluyor. Sakho’yu geçip oynamam için çok çalışmam lazım. Ondan kendime kattıklarımla iyi şeyler yapabilirim. Verdiğim katkıdan memnun değilim. Daha iyisini yapmak için uğraşıyorum’ şeklinde konuştu.
Ankaragücü taraftarı neden tepki gösterdi?
Umut Nayir, Ankaragücü karşılaşmasında sarı lacivertli taraftarların ciddi tepkisine de maruz kalmıştı. 25 yaşındaki oyuncu olayı şöyle anlattı: ‘Geçen sezon Ankaragücü’nde kiralık olarak forma giydim. Güzel dönem yaşadık, şampiyon olduk. Bonservisim Osmanlıspor’daydı ve onlarla devam etmek istemediğimi söylemiştim.
Ancak olumsuz bir karar çıktı. Sözleşmenin feshi ile ilgili madde gördüm. Tek taraflı fesih ettim. Tazminat cezası çıkacaktı. Benimle anlaşan kulüp ödemek zorunda kalacaktı bunu. 3 gün geçti, Beşiktaş aradı. Osmanlıspor ile anlaşacağız dediler. Beşiktaş ve Ankaragücü’nün arası malum.
Kendi evlatları gibi gördükleri bir oyuncu başka bir takıma gidince oluyor böyle şeyler. Ben tepkilerini anlıyorum. Vicdanım rahat. Onlara yanlış yapmadım. İsmail Hocamı aradım Beşiktaş’a gidince. Ankaragücü ile ilgili kırgınım yok. Taraftarlık böyle bir şey.’
VAR sistemi için ne düşünüyor?
Umut, bir hukuk öğrencisi olarak VAR sistemiyle ilgili görüşlerini de paylaştı: ‘Adelette sıkıntı yaşıyoruz. İnsanlar adalete kendi tarafından bakıyor. Futbolda da böyle. Herkes canı yanıdı zaman ses çıkarıyor. Bana zarar geldiği vakit ‘Adalet nerede’ diyoruz. VAR sistemi geldi. Çok golümüz iptal oldu. Ofsayt varsa, faul varsa iptal olması normal.
Bana göre doğru düzenleme denetleme yok. Hangi pozisyonda bakılıyor, bakılmıyor bu önemli. Kural kitabı belli. Net olayları yorumlamak bu kadar zor olmamalı.
Hatalar VAR olduğu zamanda devam ediyor. Dünya Kupasında insanların hoşuna gitti. Ama ülkemizde durumun işlemeyeceğini düşünüyordum. Zaten futbol anlamında tempomuz düşük. VAR kararlarıyla iyice tempomuz düştü. İşleyen düzen iyi gitmiyor.
Sözleşmelerde eşitlik olmalı
Türk futbolunda uzun süredir tartışılan yabancı sayısına ise Umut’un farklı bir bakış açısı var. ‘Yabancı serbestliği olsun. Fakat yerli oyuncu sözleşmeleriyle yabancı oyuncu mukaveleleri birbirinden oldukça farklı. Yabancıların bütün ihtiyaçları karşılanıyor. Kontratlarda dengenin gelmesi lazım.
Yabancı oyuncular sözleşmede gereken sözleri alamadığı zaman gideceği kurum var. Yerli oyuncular yıllarca paralarını alamıyor, böyle bir kurum yok.
Yabancı serbetliğiyle ligin kalitesinin arttığı söyleniyor. 14 yabancının kaç tanesi kaliteli?. 5 tanesi kalitesiyle 9’unu kimse görmüyor. Eşitlik serbestlik kavramını doğru değerlendirmek gerekir. Gerçek anlamda eşitlik olması lazım.’
Gerçekçi yapılanma yok
Kulüplerin sorunlarını da değerlendiren Umut ‘Kulüplerde yapılanma yok.
Ülkenin düzeni öyle. Şuan bütün kulüplerin iflasını açıklaması lazım.
Yapılanma gerçekci değil. Büyük revizyon gerekiyor. Kulüplerin ‘3 sene bizden birşey beklemeyin’ demesi lazım. Herhangi bir kulübün fazla proje yapabileceğini zannetmiyorum.
Futbolcu oynamadığı zaman üzülür
Umut, Bursaspor’da daha fazla süre almak istediğini belirterek ‘Öncelikle hedefim en iyi noktada olmak. Benim tek amacım her anlamda kendimi geliştirmek. Büyük hedefler koyup, büyük hayal kırıklığına uğramaktansa içimde tutmayı tercih ediyorum. Buraya gelirken oturmaya gelmedim.
Uzun haftalar var önümüzde. Bulduğum şansları iyi değerlendirmek istiyorum. Rekabetin içinde olmak istiyorum. Futbolcu oynamadığı zaman üzülür. Üzülüp kendini bırakmak var, hırslanmak var. Ben hırslanmayı tercih ediyorum’
Ölü toprağını atacağız
Ertuğrul Ersoy’un tüm camiadan bir isteği var.
Röportajımızın son kısmına kaptan Ertuğrul Ersoy’da dahil oldu. Genç stoperin camiaya mesajı şu şekildeydi: ’12.haftaya giriyoruz. Oyun olara tatmin ediyoruz. Hamza hoca döneminde 27 puan vardı. Fakat o dönem oyun böyle değildi. Bu dönem tam tersi. Şanssızlık yaşadık. Çoğu takımı elimizden kaçırdık.
Bursaspor 8.senem. Böyle devam edersek aynı coşku olursa takımı AVrupa’ya taşırız. Bu şehirde birlik beraberlik olduğu zaman, Bursaspor kesinlikle özlediği günlere geri dönecektir.
Diğer takımlara karşı büyük potansiyelimiz var. Taraftar çok etkili. Birlik beraberlik olsun yeter. Sezon sonunda bize güzel yansır. Üzerimizdeki ölü toprağını atacağız diye düşünüyorum. ‘ dedi.