Kimseyi inandıramadı

İran’ın ‘nükleer silah üretmek için’ bir program yürütmüş olduğunu kanıtladığını öne sürdüğü bazı ‘gizli dosyaları’ canlı yayında düzenlediği bir sunumla paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya başta CIA olmak üzere, kimse inanmadı.

Kimseyi inandıramadı

Netanyahu’nun açıklamalarını değerlendiren istihbaratçı ve siyasiler Mossad’ın ele geçirdiği arşivin, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) elindeki bilgi ve belgelere yeni bir şey ilave etmediğini söyledi.

Avrupalı diplomatlar sunumun “koreografisinin Beyaz Saray tarafından hazırlandığındığından kuşkulandıkları” belirtirken, ABD’nin CBSN kanalına konuk olan eski CIA Direktörü Michael Hayden Netanyahu’nun ulaştığı bilgilerin yeni olmadığını açıkladı. 

Obama döneminin Ulusal Güvenlik Direktörü Robert Malley de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “İran’ın nükleer dosyasını takip eden herkes bunların yeni olmadığını bilir” ifadesini kullandı.

2011 ve 2017 yılları arasında ABD’nin İsrail Büyükelçiliği görevini yürüten Dan Shapiro ise İsrail istihbaratının büyük bir iş çıkardığını ancak bilgilerin yeni olmadığını dile getirdi. 

Netanyahu’yu hayal kırıklığına uğratan bir açıklama da 1996 – 1998 yılları arasında MOSSD’ın başında olan Danny Yatom’dan geldi. Yatom, “İsrail istihbaratının harika bir operasyonu. Ancak ele geçirilen belgeler 2015’ten önceki zaman dilimini kapsayan eski bir malzemedir” diye konuştu. 

Son gelen açıklamalarla zor durumda kalan İsrail başbakanı Netanyahu’nun ise kabinedeki bakanlara belgelerle ilgili konuşmalarını yasakladığı bildirildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X