Kira düzenlemesi için flaş açıklama! Bursa’daki kiralık daireler…

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, kira düzenlemesinin yansımalarıyla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

Kira düzenlemesi için flaş açıklama! Bursa’daki kiralık daireler…

Yüksek kiraları düşürmek amacıyla çıkarılan yasa hakkında değerlendirmeler yapan Bursa  Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, “Kira artışları maalesef sürüyor. Enflasyon karşısında yukarı çıkmaya devam ediyor. Kira düzenlemesi sadece oturanlar için, yani  eski kiracılar için olumlu oldu. Fakat boş dediğimiz kiraya verilebilir durumda olanlar için yüzde 25’lik düzenlemenin etkisi olmadı” dedi.

Bursa’da 3+1 dairenin kiralık fiyatının 4 bin liradan başladığını belirten Çelebi, bölgesine göre kiraların 14 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Çelebi, nüfusun yüzde 70’inin orta gelirin altındaki kesimden oluştuğunu belirterek, “Gerek üretici tarafının, gerekse de  Türkiye Cumhuriyet’nin ilgili kurumlarının dar gelirli kesimi gözardı etmemesi gerekir” diye konuştu.

———————

Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, kira düzenlemesinin yansımalarıyla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

Konut satışı, arsa ve arazideki son durumla ilgili de konuşan Çelebi, gayrimenkulle ilgili son gelişmeleri yorumladı.

“KİRA ARTIŞLARI SÜRÜYOR”

Son aylarda hem konut fiyatları hem de kira fiyatları çok fazla yükseldi. Son durum nedir? Özellikle kira artışları sürüyor mu?

Kira artışları maalesef ki sürüyor. Enflasyon karşısında yukarı çıkmaya devam ediyor.

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlandıran düzenlemenin etkileri nasıl oldu? Deyim yerindeyse kiraların ateşi düştü mü?

Kira düzenlemesi sadece oturanlar için, yani  eski kiracılar için olumlu oldu. Fakat boş dediğimiz kiraya verilebilir durumda olanlar için yüzde 25’lik düzenlemenin etkisi olmadı.

“EN DÜŞÜK 3+1 DAİRE KİRASI  4 BİN LİRA”

Bir rakam vermek gerekirse, bugün Bursa’da en düşük ve en yüksek kira ne kadar?

Oturulabilir, site diye adlandırdığımız, sosyal donatı alanları olan, 3+1  apartman daireleri, 4 bin liradan başlıyor. Ucu açık şekilde yükseliyor kiralar. Bölge bölge değişiyor tabii fiyatlar. Yapının yeniliği, eskiliği, fiyatların düşüşüne veya yükselişine etki ediyor.  14 bin liraya kadar kiralık dairelerin olduğunu görüyoruz.

“EV SAHİPLERİ HER YOLU DENİYOR”

Ev sahiplerinin eski kiracılarını evden çıkarmak için birçok yola başvurduklarını duyuyoruz. Siz de bu tür durumlarla karşılaşıyor musunuz?

Birçok yol haritası çizmişler kendilerine göre. Bize gelen bilgiler de var tabii. Tadilat yapacağını söyleyenler var. Ailesinden birine evi vereceğini öne sürenler veya orta vadede dairesini satmak isteyenler de söz konusu.  Ev sahiplerinin, kiracılarını çıkarmak için en çok kullandığı mazeretler bunlar.

Bu noktada kiracı ne yapmalı?

Kiracı öncelikle eğer ki gayrimenkulü boşalıyorsa, çıkma gerekçesi neyse takip etmek zorunda. Gayrimenkulü satıyorum diyen ev sahibinin evi yeniden kiraya verdiğini tespit ederse, kiracıya hukuki hak doğmuş oluyor. Bu tarz davalarla maalesef karşı karşıya kalacağız.

Yazının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X