Kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kira stopajı yükünün esnafın sırtından kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnafın dükkan açmak için iş yeri sahiplerinin isteklerini kabul etmek durumunda kaldığına vurgu yaparak, bu nedenle yapılan kira sözleşmelerinin net kira üzerinden belirlendiğini ve vergi yükünün de mülk sahibinin değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkarın üstüne kaldığını belirtti. 

Günümüzdeki birçok uygulamada, iş yerlerinde kira gelirinden doğan vergiyi bu geliri elde eden mükellefin değil, kiracı konumundaki ticaret erbabının ödediğine işaret eden Palandöken, ”Mal sahibinin vergisini de biz ödüyoruz. Kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı. İş yerleri kira olan esnaf ve sanatkarlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Daha da ötesi, vergiyi esnaf ödüyor ama kağıt üzerinde iş yeri sahibi ödemiş gözüküyor. Stopaj uygulaması, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştü” dedi. Palandöken, 30 bin lirayı aşan kira gelirlerinde iş yeri sahiplerinin beyanname vermek zorunda olduklarının altını çizerek, iş yeri sahiplerinin beyanname verdiklerini, vergi ödemedikleri gibi üstüne vergi iadesi aldıklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X