Kiraz üreticilerine Çin müjdesi

Nüfusu 1,3 milyarı aşan Çin, Türk kirazına kapılarını araladı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, ”Lezzetli Türk kirazları bundan sonra Çin sofralarında olacak” dedi.

Kiraz üreticilerine Çin müjdesi

Yu Hongyang ve beraberindeki Çinli heyet, İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) İzmirli iş adamlarıyla buluştu. Yu Hongyang, Türkiye ve Çin arasındaki ticaretin geliştiğini, G20 Zirvesi’nde imzalanan anlaşmalarla ticaretin daha da artacağını belirtti. Türkiye’nin, Çin’in en büyük üçüncü ticaret ortağı olduğunu anlatan Yu Hongyang, ‘Diğer yandan aldığımız bilgiye göre iki ülke arasında imzalanan protokol anlaşmasıyla lezzetli Türk kirazları Çin’in sofralarında olacak. Bence bundan sonra tarım ürünleri ve aynı zamanda hayvansal ürünlerin Çin’e satışında sağlam bir temel atılmış olur. Umarız bu anlaşmayla birlikte aramızdaki ticaret hacmi dengelenir. Biz ticaret hacmini dengelemek istiyoruz ama biraz zor’ dedi.

SIRADA TURİZM VAR

Yu Hongyang, iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğini gidermek için çalıştıklarını, Çin’deki firmalara da Türkiye’deki firmalarla işbirliği teşviğinde bulunduklarını söyledi. Turizm alanında işbirliği yapılabileceğini vurgulayan Yu Hongyang, Çin’de 100 milyonu aşan turist olduğunu kaydetti.

BİR SATIP 10 ALIYORUZ

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 25 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, ”Ancak bir denge yok. Biz 23 milyar dolarlık mal ihraç ederken Çin bizden 2 milyar dolar civarında mal alıyor. Yani size 1 satıp karşılığında 10 alıyoruz” dedi. Alsancak Limanı’nın bu yıl özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve Körfez geçiş tünel projesinin de başlayabileceğini dile getiren Demirtaş, ”Bunlar sizin konularınız. Alsancak Limanı bu yıl özelleşecek. Ayrıca 2,5 kilometrelik tünel projesi var. Bu projelerde sizleri de görmek isteriz. Onun için siz sonra İzmir’e tekrar bir gelin” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X