Kiraz üreticisi 7 bin ton zararda

Kiraz üreticisi 7 bin ton zararda

DERYA DEMİR PINAR

Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden olan Keles’i vuran dolunun bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı. İlçede etkili olan dolu yağışının ardından hasat hazırlığı yapan üreticilerin mahsulü tarlada kaldı. Tarım sigortası bulunmayan çok sayıda üreticinin bulunduğu ilçede, 5 bin ton kiraz çöp oldu. Harmandemirci, Davutlar, Durak, Yunuslar, Hereke, Issızören, Kozağacı başta olmak üzere ilçede bulunan köylerin yarısından fazlasının doludan etkilendiğini ifade eden Keles Ziraat Odası Başkanı Mustafa Din, özellikle Kozağacı bölgesindeki tüm kiraz ağaçlarının zarar gördüğünü söyledi. Din, “Normal şartlarda Keles’teki kiraz rekoltesi 15-20 bin ton civarlarında oluyordu. Ancak, etkili olan yağış ile bunun 6-7 bin tonu zarar gördü. Yani üreticinin milyon liralık kaybı söz konusu. Dolunun etkili olduğu 30’a yakın köyde sadece kiraz değil ceviz, çilek gibi ne kadar ürün varsa çoğu zarar gördü” dedi.

YÜZDE 85’İNDE SİGORTA YOK…

Dünyanın kirazı tükettiği Kozağacı Köyü’ndeki üreticilerin yüzde 85’inde sigorta olmadığını vurgulayan Din, “Çiftçilerimiz ağır maliyetlere rağmen üretimini yaptı, ama ürünlerini dolu vurdu. Birçok çiftçimiz koronavirüs nedeniyle tarım sigortası yaptıramadı. Bu nedenle kayıpları büyük. Yetkililerden en azından üreticinin harcadığı mazot, gübre gibi giderlerin karşılanmasını istiyoruz” dedi. Zarar tespit çalışmalarının da başladığını ifade eden Din, ekspertizlerin yaptıkları tespitlerde de sorun yaşadıklarını söyledi. Din, “Ekspertizler zarar tespiti yaparken, aynı miktarda zarar görmüş tarlalara farklı oranlar veriyor. Bir tarlaya yüzde 75, diğer tarlaya ise yüzde 25 oranında zarar görmüş diyor. Bu nedenle ciddi sorunlar yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Üreticiler de çileğin ve kirazın tamamen zarar gördüğünü, kiraz hasadına göre bankadan kredi çektiklerini söyledi. Öte yandan sigortası olmayan vatandaşların zarar gören meyveleri ilçe tarım müdürlüğü ve ziraat odası tarafından tespiti yapılarak rapor haline getirilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X