Kiraz üreticisi Rusya’dan umutlu

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, kirazda Avrupa ve Rusya’ya yönelik ihracatın üreticiyi umutlandırdığını belirtti.

Kiraz üreticisi Rusya’dan umutlu

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nden (UİB) alınan bilgiye göre, bu yıl 18 Haziran’a kadar Türkiye geneli kiraz ihracatı 25 bin ton olarak gerçekleşti ve bu ihracattan 66,4 milyon dolar gelir elde edildi. Kirazda bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 11, değer bazında ise yüzde 29 düşüş yaşandı. AB ülkelerine kiraz dış satımı, söz konusu dönemde miktar bazında 10 bin 900 ton olarak gerçekleşirken, Rusya Federasyonu’na ihracat ise 6 bin 200 ton oldu. Yazgan, yaptığı açıklamada, bu yıl kiraz üretiminin talihsizliklerle başladığını söyledi. Özellikle kışın don olayının belli bölgelerde etkilerinin ortaya çıktığını belirten Yazgan, diğer ürünlerde ise erkenci bölgelerde yağmurun getirdiği kalite problemleri yaşadıklarını ifade etti.

YÜZDE 30 KAYIP VAR

Bu yıl oran anlamında ihracatta bir kaybın olacağını vurgulayan Yazgan, geçen yılki rakamın yakalanacağını düşünmediğini kaydetti. Şuan yüzde 30 civarında bir kayıp olduğunu ifade eden Yazgan, geçen yıl yaklaşık 75 bin ton ihracat yapıldığını hatırlatarak, bu yıl bunun altında kalınacağına işaret etti. Rusya pazarının önemine dikkat çeken Yazgan, ”Rusya bizden hiçbir zaman vazgeçecek bir ülke değil. Hem coğrafi yakınlığımız nedeniyle hem de ürünlerimizin kalitesi açısından baktığımızda Rusya bizi her zaman tercih eder konumda. Bu yıl yasal olarak her türlü engel kalktığı için şu anda Rusya’ya kiraz ihracatımız iyi gidiyor. Kiraz ihracatında ana pazarımız Avrupa ancak Rusya’nın talebi ülkemizi, ihracatçıyı ve üreticimizi bu yıl rahatlattı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X