Kiraz yüzleri güldürmedi

İnegöl’de üretilen meyvelerin başında gelen kirazın, bahçeden sofralara yolculuğu başladı. Ancak hasada başlayan üreticiler ürettikleri kirazın hak ettiği fiyattan satılmadığını açıkladı.

Kiraz yüzleri güldürmedi

SADULLAH ORGAN

İnegöl’ün önemli kiraz üretim merkezlerinden Edebey Mahallesi’nde hasada başlayan üreticiler, iç piyasa ve ihracat fiyatlarından memnun değil. Pazarda 5 lira olan kirazı tarlada 1,5-2 liraya sattıklarını ifade eden  Muhtar Resul Kayman, fiyat dengesizliğinden dolayı üreticinin çok mağdur olduğunu söyledi. 

Bölgede etkili olan dolunun kiraz ağaçlarına olumsuz bir etkisinin olmadığını ifade eden Kayman, ‘Yağmurlar ise fiyat düşüklüğüne neden oldu. Kirazlarımızda kalite ve rekolte güzel. Bizim üretici olarak tek sıkıntımız fiyatların çok düşük olmasıdır. Tezgahta kiraz 5 liradan satılıyor ama Edebey’de 1,5 liradan toptana satılıyor. Bu fiyat dengesizliğinden üreticimiz çok mağdur’ dedi.

EYLEM HAZIRLIĞI

Konuya dikkat çekmek için eylem yapmayı planladıklarını anlatan Muhtar Resul Kayman, ancak ilgili yerlerle görüştükten sonra bazı sıkıntıların da yaşanabileceğini dikkate alarak bundan vazgeçtiklerini söyledi. 

Temsil yönünde kendilerini  koruyup, kollayan birilerinin olmadğını dile getiren muhtar Kayman, ihracat firmalarının da mahalleye bu yıl uğramadıklarını belirtti. 

Kayman, ‘Kiraz fiyatları geçen yıla göre daha düşük. Üretim maliyetleri yükseldikçe yükseliyor ama fiyatlar düşüyor. Geçen yıl 5 liraya sattığımız ihracatlık kirazlarımız, bu yıl 1,5-2 liraya zor satılıyor. Biz sadece üretiyoruz, malımızın düzgün olması için elimizden geleni yapıyoruz. Sonuç olarak da malımızın para yapmasını bekliyoruz. Ama maalesef beklediğimizi alamıyoruz. Edebey’de günlük 7-8 ton mahsul toplanıyor. Yaklaşık olarak da bu yıl bin dönüm kiraz bahçesi var’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X