Kirazlıyayla davası reddedildi, köylü şokta!

Kirazlıyayla’da yapımına başlanan maden zenginleştirme tesisine karşı köylülerin açtığı dava bilirkişinin ‘yapılmamalı’ raporuna rağmen reddedildi. Karara tepki gösteren köylülerin avukatı Akman, ‘Bilirkişi tanınmayacaksa neden atanıyor? Hakkımızı üst mahkemelerde arayacağız” dedi.

Kirazlıyayla davası reddedildi, köylü şokta!

DERYA DEMİR PINAR

Meyra Madencilik tarafından Yenişehir’e bağlı Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’nin ÇED raporuna karşı açılan ve geçen hafta görülen davadan ret kararı çıktı. Kirazlıyayla’da inceleme yapan bilirkişi heyetinin raporunda; ‘tesisin bulunduğu bölgede yapımının ve yer seçiminin doğru olmadığı, insan yaşamını, tarımı ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyebileceği ve yerin deprem kuşağında yer aldığı’ belirtilmesine rağmen, mahkeme itibar etmedi. Bilirkişi raporunun, Mahkeme kararında, “ÇED raporu kapsamında yapılan çalışmaların ve projenin olumsuz çevresel etkilerinin en aza indirilmesi için öngörülen önlemlerin yeterli olduğu sonucuna varılmıştır” dedi.

“AİHM’YE KADAR GİDECEĞİZ”…

Mahkeminin kendi atadığı bilirkişinin raporuna itibar etmediğini dile getiren Avukat Osman Atalay Akman, kararın hukuk sisteminde de ciddi yaralar açacağını söyledi. Mahkemenin kararında ‘birlirkişi raporunun doyurucu olmadığını’ belirttiğini ifade eden Akman, “Yapımına başlanan tesise ÇED olumlu kararı verildi. Bursa İdare 1. Mahkemesi bölgede bilirkişi incelemesini istedi. 7 kişilik Bilirkişi heyeti incelemesinde ‘tesisin buraya yapılmasının uygun olmayacağını’ belirtti. Bu karara rağmen mahkeme, kendi atadığı bilirkişileri tanımayarak davayı reddetti. Madem kendi atadığınız bilrikişiye itibar etmeyecektiniz, neden atadınız? Biz mücadelemize devam edeceğiz.Bu kararı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz. Eğer bir bilirkişi raporu yetmediyse, birden çok raporla karşılarına çıkacağız” diye konuştu.

‘Karar siyasi’

Kararın hukuksuz olduğunu savunan DOĞADER Üyesi Murat Demir, hem kendilerinin hem de köylülerin mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Demir, “Mahkemenin aldığı kararı tanımıyoruz. Çünkü bu hukuksal değil tamamen siyasal bir karar. Köylüler yaşam alanlarını, topraklarını Lübnanlı şirkete bırakmaycak. Bu o kadar kolay değil” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X