Kirby: ‘Suriye’deki ihlaller henüz sıfırlanmadı’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından saldırıların henüz tamamen durmadığını belirterek, “İhlallerin sıfıra inmesi lazım. Henüz s

Kirby: ‘Suriye’deki ihlaller henüz sıfırlanmadı’

Kirby, günlük basın toplantısında, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşması hakkındaki soruları yanıtladı.

Anlaşmanın genel olarak ülke genelinde karşılık bulduğunu belirten Kirby, “Bu durum nihai hedef olan gerçek siyasal süreç için bir imkandır” ifadesini kullandı.

Kirby, şiddet olaylarının azalmasına rağmen anlaşmanın ihlal edildiğine dair haberleri göz ardı edemeyeceklerini ve bu haberleri önemsiz görmediklerini söyledi.

Bütün tarafların anlaşmaya yoğunlaşmasını istediklerini belirten Kirby, “İhlallerin sıfıra inmesi lazım. Henüz sıfırlanmadı” şeklinde konuştu.

“Rusya’nın iddialarını onaylayamam”

Kirby’e, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriyeli muhalif grupların son 24 saat içerisinde 14 defa anlaşmayı ihlal ettiği yönündeki sözleri soruldu.

Lavrov’un iddialarını onaylayamayacağını belirten Kirby, şunları kaydetti:

“Rusların, muhaliflerin saldırılar yaptığı yönündeki görüşleri hakkında yayınlanan haberleri gördüm, kendileri bu konu hakkında konuşmak istiyorsa konuşabilir. Bu rakamları ve haberleri onaylayamam. Daha önce de söylediğim gibi bu konu hakkında her gün burada konuşmayacağım.”

“Türkiye 2,5 milyon Suriyeliye sınırları içerisinde bakmaya çalışıyor”

Kirby, bir soru üzerine Türkiye’den kaçak yollarla Yunanistan’a geçmeye çalışan Suriyeli mülteciler hakkında konuştu.

Türkiye’nin değerli bir müttefik ve IŞİD’e karşı mücadelede önemli bir rolü olduğunu belirten Kirby, “Size hatırlatmak isterim ki Türkiye 2,5 milyon Suriyeliye sınırları içerisinde bakmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Kirby, Türkiye’nin fazlasıyla katkıda bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Her meselede aynı düşünmeyebiliriz ve bu konuları çok açık bir şekilde Türkiyeli yetkililerle konuştuk. Konuşmalarımız devam edecek fakat Suriye meselesi Türkiye için sadece teorik bir konu değil, sınırlarında yaşanıyor ve somut bir durum.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X