Kirchner’den veda konuşması

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner, görev süresinin son gününde Casa Rosada önünde toplanan on binlerce destekçisine seslendi.

Kirchner’den veda konuşması

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, görevini halefi Mauricio Macri’ye devretmeden önce devlet başkanlığı sarayı Casa Rosada önünde toplanan on binlerce destekçisine bir veda konuşması yaptı.

Mayıs Meydanı’nda (Plaza de Mayo) akşam saatlerinde toplanan kalabalık, 8 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Kirchner’in son konuşmasını ellerindeki pankartlarla destek sloganları atarak bekledi.

Kirchner, kalabalığa seslenmeden önce, kendisinden önce devlet başkanlığı görevini yürüten eşi Nestor Kirchner’in Casa Rosada’daki büstünün açılışını gerçekleştirdi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de Kirchner’e destek vermek üzere açılışta yer aldı.

Daha sonra meydandaki kalabalığa hitap eden Kirchner, kasım ayının sonunda gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinden zaferle çıkan halefi Macri’yi eleştirdi.

“Halkın devlet başkanı olmakla medyanın devlet başkanı olmak aynı değildir” ifadelerini kullanan Kirchner, dışarıdan bir ajandanın bölgede uygulandığını söyledi.

Kirchner, sözlerini, ”Umut ediyorum ki bir sonraki iktidar, 4 yıl sonra bu meydanın önünde durup insanların gözlerine bakabilir” ifadeleriyle sürdürdü.

Kirchner konuşmasını tamamlarken, kendisine “hoşça kal” demek için meydanda toplanan birçok destekçisi gözyaşlarını tutamadı.

Duygularını AA muhabiriyle paylaşan üniversite öğrencisi Mariana Mones, Kirchner’in Arjantin için büyük bir şans olduğunu ve bu nedenle de 2019 yılındaki seçimlerde yeniden aday olmasını beklediklerini söyledi.

Kirchner, Macri’nin yemin törenine katılmayacak

Macri ile Kirchner arasında haftalardır süren devlet başkanlığının devri töreninin nerede yapılacağı tartışmasında da taraflar anlaşmaya varamamıştı.

Görüşmelerin başarıya ulaşamaması sonrasında Kirchner’in ulusal kongrede gerçekleştirilecek Macri’nin yemin törenine katılmayacağı belirtildi.

Kirchner’in bu kararıyla Arjantin tarihinde 1983 yılından sonra ilk kez bir devlet başkanının halefinin yemin töreninde bulunmayacağı ifade ediliyor. 2003 yılında göreve gelen Nestor Kirchner ve sonrasında Cristina Fernandez de Kirchner’le süren 12 yıllık Kirchnerler döneminin kapanmasına rağmen Kirchner’e destek gösterilerinin devam edeceği dile getiriliyor.

Güvenlik yetkilileri, karşıt gruplar arasında çıkabilecek çatışma riski nedeniyle özellikle Ulusal Kongre çevresinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X