Kirli anlaşma

Rakka operasyonunda PYD/YPG ve terör örgütü DAEŞ arasında kirli bir anlaşma yapıldığı ortaya çıktı. Anlaşmayla 4 bin kişi Rakka’dan tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında silahlarıyla birlikte 250 DAEŞ militanı da var..

Kirli anlaşma

Bu teröristlerden bir bölümü daha sonra yakalandı. Ancak büyük bölümü sırra kadem bastı. Bazılarının Türkiye’ye geçmeye çalıştığı,  bazılarının ise İdlib’e gittiği tahmin ediliyor. Başbakan Yıldırım 

olaya sert tepki gösterdi. 

Omurgasını PYD/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka’yı ele geçirmeden hemen önce DEAŞ ile masaya oturdu. İki  taraf arasında varılan anlaşmayla binlerce kişi nihai saldırı başlamadan önce kenti terk etti. Geçen ay onlarca araçtan oluşan konvoy Rakka’yı terk ettiğinde anlaşmanın içeriği bilinmiyordu. 

İngiliz yayın kuruluşu BBC, anlaşmanını ayrıntılarını ortaya çıkardı. BBC’nin haberine göre anlaşmayla kentten büyük bölümü sivillerden oluşan  4 bin kişi tahliye edildi. Ancak aralarında DEAŞ’lı teröristler de vardı. SDG yaklaşık 250 DEAŞ’lı teröristlerin silahlarıyla birlikte Rakka’dan ayrılmasına için verdi. Konvoy 47 kamyon, 13 otobüs ve DEAŞ’lı teröristlerin arçlarından oluşuyordu. 

10 KAMYON SİLAH

Anlaşmaya göre  DEAŞ’lı teröristlerin, sadece kendi silahlarını yanlarında almalarına izin verilecekti. Ancak görgü tanıklarının ifadesine göre konvoy, 10 kamyon silah ve mühimmatla Rakka’dan ayrıldı. Tahliye edilen siviller DEAŞ’lı teröristlerin ellerinde silahlar, üzerlerinde intihar yelekleriyle otobüslere bindiğini anlattı.  DEAŞ’lıların anlaşma yolunda gitmeseydi konvoyu havaya uçuracaklarını söylediler. Yine görgü tanıklarının ifadesine göre yolculuk yaklaşık 4 saat sürdü. Bu süre içerisinde koalisyon uçakları konvoyu havadan takip ediyordu. Ancak hiçbir müdahalede bulunulmadı. 4 saatin sonunda anayoldan sapıldı ve DEAŞ’lı teröristler sırra kadem bastı. 

DEAŞ’LIAR İZİNİ KAYBETTİRDİ

DEAŞ’lılar ve aileleri arasında Türkiye, Fransa, Suudi Arabistan, Çin  Azerbaycan ve Mısır vatandaşları vardı. Kenttin ayrılanların bir kısmı yakaladığı belirtildi. Ancak büyük bölümü izini kaybettirdi. Bir kısmının Türkiye sınırını geçmeye çalıştığı, bazılarının ise İdlib’e geçtiği söyleniyor. 

YEREL SORUNA YEREL ÇÖZÜM

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, terör örgütü DEAŞ mensuplarının Rakka’yı terketmeleri için PYD ile gizli anlaşma yaptığı haberleri üzerine anlaşmanın parçası olmadıklarını açıkladı.

Pentagon sözcülerinden Eric Pahonyaptığı açıklamada, anlaşmayı ‘yerel bir soruna yerel bir çözüm’ olarak tanımladı.  Anlaşmanın, Rakka’daki sivil nüfusun fazlalığı nedeniyle, hava saldırısı düzenlemekte zorlanılan bir dönemde yapıldığını ifade etti. Pentagon sözcüsü Pahon, ‘Ortaklarımızla her zaman mutabık olmayabiliriz ancak onların kendi sorunlarına çözüm bulmasına saygı duyuyoruz’ dedi.

NELER OLMUŞ NELER

250 DEAŞ’lı ile ailelerinin, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG öncülüğündeki SDG ortak operasyonuyla Rakka’dan güvenli bir şekilde tahliye edilmesine Ankara’nın tepkisi sert oldu. 

Başbakan Binali Yıldırım dünkü Ak Parti Grup toplantısında yaptığı konuşmada, silahlarıyla birlikte kaçmalarına izin verilen teröristlerin başta Türkiye olmak üzere dünya için tehdit olduğunu söyledi. Yıldırım, ‘YPG ve koalisyon güçleri Rakka’yı DEAŞ’tan temizleyecekler ve bölge insanları yerleşecekti. Ancak gel gör ki neler olmuş neler… Rakka’da DEAŞ’lıları temizlemek yerine, DEAŞ’lılara silahlarıyla birlikte Rakka’dan çıkmaları için destek olmuşlar. 50 TIR, 13 otobüs, 100 tane araçtan oluşan kanvoy Rakka’nın kuzeyinden DEAŞ terör örgütü üyeleri çıkarılmış’ ifadelerini kullandı.

YPG/PYD’ye verdiği destek üzerinden ABD’yi eleştiren Başbakan Yıldırım, ‘Bu ne demek? Biz ne dedik Amerika’ya? Bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek için mücadele, devletlerin yapacağı iş değildir, akla ziyan bir iştir’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X