Kırmızı et için melez ırk önerisi

Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Teknikerlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Karakaş, kırmızı et açığının melezleme yoluyla yeni etçi ırklar elde edilerek kapatılabileceğini söyledi.

Kırmızı et için melez ırk önerisi

GÜRHAN ADANA

Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Teknikerlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Karakaş, Türkiye’nin et ihtiyacını gidermek için et verimi yüksek koyun yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, Fransa ve Rusya’dan ithal edilen hayvanların, yerli ırklarla melezlenebileceğini kaydetti. 

Çoklu doğum özelliğiyle Rus Romanov koyunlarının dikkat çektiğini ifade eden Karakaş, ‘Yenişehir’de sadece 1 çiftlikte Romanov koyunları yetiştiriliyor. Romanovlar, bir doğumda birden fazla yavru veriyor. Üstelik 1 yıl içinde iki kez gebe kalabiliyor. Romanovlar, yerli ırklarla melezlenirse, bu hayvanların çoklu doğum özellikleri doğacak melez hayvanlara geçecektir. Melezleme çalışmasını yapıp Yenişehirli hayvan yetiştiricilerine önereceğiz’ dedi.

TÜKETİM ARTIYOR

Kırmızı et üretimi konusunda lider olan ülkelerin de melezleme çalışmalarıyla bugünkü düzeye ulaştıklarını anlatan Karakaş, Türkiye’nin en kısa sürede kendi melez ırklarını oluşturmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Son yıllarda gelir seviyesinin yükseldiğini ve köylerde yaşayanların şehir hayatına katıldığını söyleyen Karakaş, ‘Gelir seviyesi yükseldikçe kırmızı et tüketimi artıyor, buna rağmen artmayan üretim doğal olarak ihtiyacı karşılayamıyor. Dışarıdan kırmızı et ithal ediliyor’ diye konuştu. 

ÖĞRENCİLERE UYGULAMALI EĞİTİM

Çiftlik sahibi Oktay Öztürk ise Rusya’dan ithal ettikleri Romanov koyunlarının ilgi odağı olduğunu söyledi. Öztürk, Yüksekokul yöneticilerine kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Bu arada Yüksekokulun Laborant ve Veteriner Teknikerlik Bölümü öğrencileri de uygulamalı dersleri Romanov koyunlarının yetiştirildiği çiftlikte görüyorlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X