‘Kırmızı et ucuzlayacak’

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik, yaklaşan Kurban Bayramı sonrasında kırmızı et fiyatlarında yüzde 30 civarında bir düşüşün olacağını söyledi.

‘Kırmızı et ucuzlayacak’

Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde basında çıkan “kırmızı et fiyatlarının fahiş miktarda yükseleceği” yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Her Kurban Bayramı öncesi birilerinin piyasaya çıkıp “fiyatlar artacak” ve “kurbanlık bulamayacağız” gibi söylemlerle “hayvan tacirliği” yaptığını savunan Güzel, “Bu, suni bir gündemdir. Her Kurban Bayramı’ndan önce piyasaya çıkıp birileri böyle şeyler yapıyor ama su yatağını bulur, sabretmemiz lazım” diye konuştu.

Hayvanların şu an meralarda olduğunu aktaran Güzel, fiyatların tahmin edildiği gibi yükselmeyeceğini söyledi.

Vatandaşlara kurbanlık satın almakta acele etmemelerini tavsiye eden Güzel, “Kurbanlık fiyatları 4 yıldan bu yana normal bir şekilde seyrediyor. Geçen yıl küçükbaş hayvanın fiyatı ortalama olarak 600 liraydı, bu sene de aynı. Bundan sonra da böyle devam edecek çünkü piyasada yeteri kadar hayvanımız mevcut” ifadesini kullandı.

Kırmızı et fiyatlarında normal seviyede bir artış olduğunu belirten Güzel, bunun da sadece üreticiden kaynaklanmadığını, sanayici, nakliyeci ve tüccarların az da olsa fiyatların yükselmesine neden olduğunu ancak bunun bahsedildiği gibi “uçuk” bir rakam olmadığını söyledi.

“Hükümetimiz ithalat konusunda hassas”

Geçen yıl 20 lira olan kırmızı et fiyatının bu sene 23 lira civarında seyrettiğini kaydeden Güzel, tüketicinin bu konuda panik yapmasına gerek olmadığını ifade etti.

Canlı hayvan ithalatına da değinen Güzel, “Hükümetimiz ithalat konusunda çok hassas davranıyor. İthalatın ne olduğunu bizden daha iyi biliyor ve konuyu gerçekten yakinen takip ederek üzerinde duruyor. Şu anda Avrupa ile rekabet ediyoruz. Orada denildiği gibi et ve canlı hayvan fiyatları çok ucuz değil. Bugün canlı hayvanın kilosu 16 liradan ithal edilirken yurtiçindeki fiyatı14-15 lira civarında” değerlendirmesinde bulundu.

“Üreticilerin kasıtlı olarak fırsatçılık yaptığı” yönünde iddialar bulunduğunu aktaran Güzel, üreticinin hayvanı elinde bekletmesinin de bir maliyeti olduğunu hatırlatarak, fırsatçılık yapmadığını belirtti.

Güzel, süt fiyatlarının da 3 yıldan bu yana hiç değişmediğini ve şu anda arz fazlası üretimi olduğuna işaret etti.

Mera ve yaylalardaki hayvan sayısının yeterli olduğunu anlatan Güzel, “Vatandaşlardan sabretmelerini istiyoruz ve onlara hayvan vaat ediyoruz. Şu an kurbanlık almak için çok erken. Halkımız, bayramda da istediği şekilde hayvan bulacak ve kesecek” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X