Kışın kaplıca onlara kalıyor

Yazın büyük ilgi gören Bitlis’in Budaklı Köyü’ndeki kaplıcanın, kış aylarındaki sahipleri manda ve atlar oluyor.

Kışın kaplıca onlara kalıyor

AYKUT GÜNGÖR

Kışın şu en sert günlerinde doğu bölgelerinde Sibirya soğuklarının yaşandığı bir gerçek. Özellikle kırsal alanlardaki zorlu şartlar altında ilginç görüntülere de rastlamak mümkün. Tıpkı Bitlis’te olduğu gibi…

Hava sıcaklığı eksi 10-20 derece arasında seyrederken, Bitlis Göroymak (Norsin) Budaklı Köyü’nün kaplıcasında karlar içinde şifa ve eğlence arayanları görebilirsiniz.

Yazın çevre kentlerden günübirlik turistlerin büyük ilgi gösterdiği Budaklı Köyü Kaplıcası’nın kışın sahibi köyün manda ve atları… Bütün kışı karla kaplı olarak geçiren Budaklı’da uzun yıllardır hayvanlarını bu kaplıcaya sokmak bir rutin haline gelmiş. Hayvanların bütün kışı ahırda geçirdiğini, özellikle mandaların suya girmesinin önemli bir ihtiyaç olduğunu anlatan çobanlar, haftada 1 gün hayvanlarını sırayla termal suda yıkadıklarını söylediler.

Köylerinde 1000 civarı manda olduğunu belirten çobanlar, çevre köylerde büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğunu, Budaklı’da ise kaplıcanın sağladığı avantaj nedeniyle manda bakıldığını ifade ettiler.

Birden çok noktada termal su kaynağının olduğunu gösteren köy sakinleri sadece manda ve atların değil, kışın köy sakinlerinin de kaplıcaya girdiğini kaydettiler. Sıcak gölette yüzerken aynı zamanda çaylarını yudumlayan köy sakinleri, çevrede herhangi bir tesis olmadığı için semaverlerini yanlarında getirdiklerini anlattılar.

ŞİFA İÇİN GELİYORLAR…

40 derece civarında çıkan suyun oldukça şifalı olduğunu vurgulayan köylüler, çevre köylerden birçok insanın şifa bulmak için bu kaplıcalara geldiğine dikkat çektiler.

Manda ve atları kaplıcaya getirmek köyde yaşayan çocukların hafta sonu en önemli eğlencesi durumuna gelmiş. Mandalarını suya soktuktan sonra atlarıyla sıcak gölete giren çocuklar, kara ve soğuğa aldırmadan doğanın kendilerine sunduğu bu nimetten doyasıya faydalanıyorlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X