‘Kısıtlamalar için yeni zirve hazırlığı’

Bakan Zeybekci, tarım ürünleri konusunda Rus bakanlarla telefonda görüştüğünü ve Türkiye’ye davette bulunduklarını söyledi. Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç de, ”Karşılıklı kısıtlamaları kaldırmak en doğrusu olur” açıklaması yaptı.

‘Kısıtlamalar için yeni zirve hazırlığı’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Rusya’ya hiçbir yasak koymadığını ancak ihracatçılara verdikleri Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamındaki imtiyazın artık sürdürülemez olduğunu söyledi.

Zeybekci, referandum çalışmaları için gittiği memleketi Denizli’de basın mensuplarıyla sohbet toplantısı yaptı. İthalat tedbirlerine ilişkin soru üzerine Zeybekci, tarım ürünlerine yönelik koruma tedbirleriyle yurt içinde stoklama, spekülatif ve yukarı yönlü fiyat hareketlerini önlemeyi amaçladıklarını söyledi. 

Zeybekci, ”İçerideki üretimi korumak için tarım ürünlerine yönelik koruma tedbirleri, belki dünyada en yüksek ülkelerden biriyiz. Buğdayı, arpayı, mısırı yüzde 130 vergiyle koruyoruz ama bunu ihracatçı ‘dahilde işleme rejimi’yle sıfır vergiyle getirdiği zaman, Türkiye’de kullanmamak kaydıyla işleyerek ihraç ediyor. Son zamanlarda Rusya ile yaşadığımız meseleyi onlar anlıyorlar ama anlamak belki işlerine gelmiyor” ifadelerini kullandı. Sözlerini ”İhracatta istekli, arzulu ve hırslı, ithalatta nazlı bir politika izliyoruz” cümlesiyle sürdüren Zeybekci, bazı ürünlerin ithalatından kaçınılamayacağına işaret etti. 

TALEPLERİMİZİ İLETTİK

Zeybekci, özellikle tarım ürünleri konusunda Rusya’yla yaşanan gelişmelerin sorulması üzerine de Kasım 2015’teki krizden önce Türk ürünlerinin bu ülkeye sıfır vergiyle tamamen serbest şekilde olmasa da girdiğini, Rusya’daki Türk firmalarının Türkiye’den istihdamına kısıtlama getirilmediğini ve nakliye şirketlerine yönelik yasakların olmadığını hatırlattı. 

Uçak krizinden sonra iki ülke arasında gerilen ilişkilerin normalleşmesi için yüksek düzeyli toplantılar yapıldığının altını çizen Zeybekci, Türk tarım ürünlerinin alınmamasına karşılık Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı 1 milyar 830 milyon dolarlık ithalatın 1,35 milyar dolarının Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİB) kapsamında getirildiğini bildirdi. Kalan kısmın vergileri ödenerek ithal edildiğini anlatan Zeybekci, Rusya ile görüşmelerde yasakların kaldırılmasına yönelik taleplerini ilettiklerini aktardı.

VERGİSİNİ ÖDEYEN GETİRİR

Zeybekci, “DİB kapsamında bizden lisans alan ihracatçılarımız, buğday, makarnalık buğday, mısır, ham ayçiçek yağı ve diğer tarım ürünlerini bu kapsamda Rusya’dan değil, başka ülkelerden almak istiyorlar. Biz de onların bu taleplerini Ekonomi Bakanlığı olarak haklı gördük. Bizim kesinlikle bir yasağımız yok. Rusya’dan ürün almak isteyen herkes vergilerini ödeyerek ürünlerini getirebilir ama Rusya’nın yasak diye bir kelimesi var’ değerlendirmelerinde bulundu. 

Rusya’nın DİB kapsamındaki uygulamayla ilgili sorularına yazılı cevap verdiklerini bildiren Zeybekci, ‘Türkiye olarak Rusya’ya hiçbir yasak koymadık ama ihracatçılarımıza verdiğimiz Rusya’ya yönelik DİB kapsamındaki bu imtiyaz artık sürdürülebilir değil” dedi.

DOMATESLERİN İMHA EDİLMESİ ÜZÜYOR

Türk tarım ürünlerinin başta AB olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edildiğine dikkati çeken Zeybekci, Türkiye’den Rusya’ya giden domateslerin imha edildiği haberlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Zeybekci, Rusya’nın ithalat yasağı koyduğu Türk tarım ürünlerinin önemli bir kısmını üretemeyeceğine de işaret ederek, ”Üretemez ki… Üzüm mü üretecek” ifadelerini kullandı. İlgili Rus bakanlarla telefonda görüştüğünü kaydeden Zeybekci, ”İnşallah yakında her şeyi görüşeceğiz. Her an görüşebiliriz. Cumhurbaşkanımızla gittiğimizde bu konuları gündeme getirdiğimiz için onları davet ettik. Ekonomi Bakanı, KEK Başkanı ile görüştük ve Türkiye’ye davette bulunduk” bilgilerini paylaştı.

MOSKOVA’YA GÖRE İKİ TARAFIN DA ZARARINA

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye ile ticarette karşılıklı kısıtlamaların tüm tarafların zararına olduğunu belirterek, “İleriye doğru adım atmak ve karşılıklı kısıtlamaları kaldırmak en doğrusu olur” ifadelerini kullanmıştı. 

Türkiye’nin, Rusya’dan ithal ettiği buğday ve mısıra yüzde 130, pirince yüzde 45, ayçiçek yağına yüzde 36, ayçiçeği küspesine yüzde 13,5 ve bakliyat ürünlerine yüzde 9,7 vergi artışını öngören düzenlemeye geçtiği iddia edilirken, Rusya’nın Türkiye’den tavuk eti, hindi eti, domates, salatalık, turşu, üzüm, elma, armut ve çilek ithalatı yasağı ise devam ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X