Kışlık sebze kazandırdı

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, kışlık sebze yetiştiricilerinin geçen yıllara göre bu yıl bekledikleri kazancı elde ettiklerini belirtti. En çok kazancı ise, karnabahar getirdi.

Kışlık sebze kazandırdı

GÜRHAN ADANA

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kışlık sebzeler, bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü.

Yenişehirli çiftçiler, son iki haftadır yoğun kar tabakası nedeniyle çalışamadığı tarlalara tekrar indiler ve sezonun son ürünlerini toplamaya başladılar. 

Çiftçinin bu yıl kışlık sebzelerden beklediği kazancı elde ettiğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, 1 ay sonra kışlık sebze sezonunun kapanacağını söyledi. 

Aktaş, bu yıl sözleşmeli ekimle turşu fabrikalarına lahana tesliminin yapıldığını kaydetti.

Çiftçinin en çok karnabahardan kazanç elde ettiğini ifade eden Aktaş, geçen yıl fiyatı 30 kuruşa kadar düşen ürünün 4,5 TL’ye kadar alıcı bulduğuna dikkat çekti. Aktaş, “Ispanak 1 TL’ye, 1 demet parısa 80-100 kuruşa, lahana ise 25-30 kuruşa alıcı buldu” dedi.

EKİM ALANI DARALDI

Geçen yıla göre fiyatların yüksek olmasını üretimin düşük olmasına bağlayan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ekim yapılan alanların yüzde 50 daraldığına dikkat çekti. 

Aktaş, “Geçen yıl yaklaşık 3 bin dönüm alana ekilen kışlık sebzeler, bu yıl ancak bin 500 dönüm alanda yetiştirildi. Ekim alanlarındaki daralma doğrudan fiyatlara yansıdı. Başta Bursa olmak üzere İstanbul, Ankara gibi büyük yerleşim bölgelerine tüccarlar tarafından taşınan kışlık sebzeler çiftçimizin yüzünü güldürdü” diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ EKİM MODELİ

Bu yıl turşu fabrikalarının doğrudan çiftçiyle görüşmeler yapıp sözleşmeli ekim modelinin hayata geçirildiğini anlatan Aktaş, “Kışlık sebze yetiştiren çiftçilerimizin içinde turşu fabrikalarıyla sözleşme imzalayanlar var. Sözleşme sayesinde hem çiftçimizin pazar sorunu ortadan kalkıyor, hem de sattığı ürünün bedelini tahsil etmekte zorlanmıyor” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X