Kışlık sebze üreticisi umduğunu bulamadı

Havaların soğumaya başlamasıyla sofralardaki yerini almaya başlayan kışlık sebzeler, çiftçiyi sevindirmedi. Geçen yıla göre daha fazla üretim yapan çiftçiler, talebin az fiyatların düşük seyretmesinden yakınıyor.

Kışlık sebze üreticisi umduğunu bulamadı

GÜRHAN ADANA

Yenişehirli çiftçiler, temmuz ayında tarlalara ektikleri kışlık sebzelerin hasadına başladı. Kışlık sebzelerin satışından bekledikleri kazancı elde edemeyen çiftçiler, havaların soğuyup talebin artmasını bekliyorlar. 

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bugünlerde satışı gerçekleştirilen kışlık sebzelerden elde edilen kazancın beklentileri şimdilik karşılamadığını anlattı. Geçen yıl 1,5 TL ile 4 TL arasında değişen fiyatlardan satılan karnabaharın tanesinin 80 kuruşa kadar gerilediğini vurgulayan Aktaş, ‘Geçen yıl karnabahardan para kazanan çiftçiler, bu yıl bu ürünün ekim alanlarını genişlettiler. Karnabahar ekilen alanlar 3 bin dönümden 5 bin dönüme çıktı. Üretim artınca fiyatlar da düştü’ dedi.

FİYAT DEĞİŞMEDİ

Brokoli, turp ve ıspanakların satış fiyatlarının ise geçtiğimiz yıla göre değişmediğini söyleyen Aktaş, brokolinin 2 TL, turpun 40-50 kuruş, ıspanağın ise 80 kuruş ile 1 TL arasında değişen fiyatlardan tüccarlara satıldığını kaydetti. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, iki kışlık üründe ise geçtiğimiz yıla göre fiyat artışı görüldüğünü söyledi. Geçen yıl 20-25 kuruştan satılan lahananın bugünlerde 30-35 kuruşa alıcı bulduğunu ifade eden Aktaş, fiyatı yükselen diğer ürünün ise pırasa olduğunu kaydetti. Aktaş, geçen yıl 60-80 kuruşa satılan pırasaya 1 TL ile 120 kuruştan alıcı çıktığını ifade etti. 

Tüccara ocak ayına değin sürecek olan satışlarda kışlık sebzelere verilen fiyatların, hava sıcaklığına göre değiştiğini vurgulayan Aktaş, “Kışlık sebzelere talebin, havaların soğumasıyla birlikte artacağına inanıyoruz. Bununla birlikte satış fiyatlarının da artmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

Yenişehir’de yetiştirilen kışlık sebzeler, alım yapan tüccarlar tarafından Bursa, İstanbul ve Ankara’daki hallere götürülüyor. Bazı alışveriş mağazalarının temsilcileri de ilçeye gelerek çiftçilerden alım yapıyorlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X