Kışlık sebzeler kazandırdı

Geçen yıl kışlık sebzelerden beklediği kazancı elde edemeyen çiftçiler, bu yıl elde ettikleri kazançla sevindiler. Yenişehir’de geçen yıla göre kışlık sebzelerin toptancıya satış fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşti.

Kışlık sebzeler kazandırdı

GÜRHAN ADANA

     

Kışlık sebzelerin bu yıl daha az alana dikildiğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bunun rekolteye, dolayısıyla fiyatlara yansıdığını söyledi. Geçen yıl toplam 18 bin dönüm alanda yapılan dikimin bu yıl 8 bin dönüme kadar gerildiğini anlatan Aktaş, “Piyasaya çıkan ürün miktarı azalınca, fiyatları da yükseldi” dedi. Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl sezon başlangıcında kilosu 50 kuruştan satılmaya başlanan pırasa 2 TL’ye, 25 kuruştan satılmaya başlanan kelem 80 kuruşa, 50 kuruştan satılmaya başlanan ıspanak 2 TL’ye, 70 kuruştan satılmaya başlanan brokoli 2 TL’ye çıktı. Sezon başında 1 TL’den satılmaya başlanan karnabaharın tanesi de 4 TL’ye yükseldi. Bu satış fiyatlarının ortalaması alındığında kışlık sebzelerin satış fiyatları yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.”

Çiftçi önceki yıl para kazanamadığı ürünleri yetiştirmediğini, bu anlayışın adeta gelenek durumuna geldiğini ifade eden Aktaş, “Kışlık sebze yetiştiriminde de bu gelenek değişmedi. Tarlalar boş bırakıldı ve ekim alanları yarı yarıya azaldı” diye konuştu. 

SEZONUN İLK ÜRÜNÜ BEZELYE

Aktaş, çiftçilerin yeni sezona bezelye ekimiyle başladığını söyledi. Çiftçilerin, 2016’nın ilk ürünü olan bezelyenin hava şartları uygun olduğu günlerde hazırlanan tarlalara ekildiğini kaydeden Aktaş, ürünün haziran ayında hasadına geçileceğini vurguladı. Çiftçilerden, 2016 yılında sözleşmeli ekim modeline yönelmelerini isteyen Aktaş, şunları kaydetti: “Haziran ayında hasadı yapılacak olan bezelye için konserve fabrikalarıyla çiftçiler arasında anlaşmalar imzalanmaya başlandı. Bezelye ürünü tane olarak kilosu 90-95 kuruştan değişen fiyatlardan alınacak. Çiftçilerimiz ilerleyen günlerde taze fasulye, tohumluk mısır ve ıspanak ürünleri için de firmalarla sözleşme yapabilir. Bu ürünler firmaların getirdiği makinelerle hasat edildiği için çiftçi, işçilik maliyetlerini de yüklenmemiş oluyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X