Kiviye Orhangazi damgası

Kivi üretiminde Yalova-Altınova’dan sonra ülke çapında ikinci sırayı alan Orhangazi’de hasat mevsimi sürüyor.

Kiviye Orhangazi damgası

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi tarımında on yıldır öne çıkan ve giderek ekim alanları artan kivi üretimi, bin dönümlük bir alanı geçmeye başladı. 

C vitamini deposu olduğu kadar kanser koruyuculuğundan yaşlandırmayı geciktirmesine, tansiyon ve kolesterol düşürmesinden mineral zenginliğine kadar yararlarının söz konusu olan kivi meyvesinin, ‘bir harcamaya beş kazanç verebilen’ bir ürün olduğu biliniyor. 

ÇELTİK TARLALARI

Kivi üretiminde ilçedeki on kadar üreticiden biri olan ve en büyük bahçelerden birine sahip olan Cabbar Gümüş, çeltik ekiminden vazgeçerek alternatif bir ürün olarak seçtiği kiviye dönen bir üretici.  Bu sezon rekoltenin iyi olduğunu ve bahçeden yapılan satışın da memnuniyet verici olduğunu ifade eden Gümüş, ekim ayı ortalarında başladığı hasadın kasım ayı sonlarına kadar süreceğini belirtti. Halen Mersin, Ankara, İstanbul ve İzmir piyasalarına geçen yıl bahçeden kilosunu 2,5 liradan sattığını, bu yıl 3 lira dolayında sattığını söyleyen Gümüş, kivinin su ile beslenen bir meyve olduğunu, nemi çok sevdiğinden İznik Gölü çanağında bu ortamı bulduğunu belritti. Gümüş, ‘Bu yörede kivi üretiminin artacağını sanıyorum. Ortam, iklim, toprak ve su uygun. Ancak tesis için masrafı fazla olsa da kısa sürede artıya geçebiliyor. Orhangazi kivi konusunda bir marka haline gelir’ dedi.

 

Kivi üretimine 400 ton rekolte ile başlayan Orhangazi’de bu yıl 3 bin ton dolayında bir rekolte beklenirken, kimyasal ürün ve gübre kullanılmayan bir ürün oluşunun insan sağlığı açısından artı bir özellik olduğu belirtiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X