İtalyanlar konuyu önce Ankara’yla görüşmek istedi ancak “muhatabınız biz değiliz KKTC yetkilileridir” yanıtını alınca İtalyan dışişleri bakanlığı aracılığıyla KKTC dışişleri bakanı Kudret Özersay’a davet yapıldı.
İtalya’ya giden Kudret Özersay, ENİ’nin CEO’su Claudio Descalzi’yle önceki gün biraraya geldi ve doğalgaz krizinin diplomatik yollardan aşılması için heyetlerle birlikte görüşme yaptı.
Özersay ve ENİ CEO’su arasındaki görüşmelerde sonuca çok yaklaşıldı ancak Rumlar şirket yetkilileri aracılığıyla uzlaşmaya karşı çıkınca toplantı sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine Türkiye, Rumların sondaj yapmayı planladığı 3. parseli deniz trafiğine kapatan Navtex’i, sürenin dolmasına 2 gün kala dün yeniden uzattı.
İtalya’da gerçekleşen kritik toplantıyı NTV’ye değerlendiren KKTC Dışişleri bakanı Kudret Özersay, “İtalyan ENİ şirketi, Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon yataklarında Rumlarla eşit hak sahibi olan Kıbrıs Türk tarafının rızası olmadan bölgede sondaj yapılamayacağını anladı. Şirket tazminat yükü altına girmekten de korktu. İtalya’daki görüşmede uzlaşmaya çok yaklaştık ancak Rumlar anlaşmaya karşı olduklarını İtalyanlar üzerinden bize bildirdi bunun üzerine Türkiye Navtex’i uzattı” dedi.
KKTC Dışişleri bakanı, ENİ ile yürütülen çalışmaların ardından, Rumların tek yanlı ilan ettiği parseller üzerinde sondaj çalışmalarına hazırlanan diğer şirketlerde de bundan sonra Kıbrıs Türk tarafını muhatap almaları gerekeceği konusunda bir anlayış oluştuğunu söyledi.
Dışişleri bakanı Özersay “Sektörün önemli isimlerinden olan İtalyan ENİ şirketinin geri adım atması, diğer şirketler açısından da örnek oluşturdu. Bundan sonra Türklerin ve Rumların ortak zenginliği olan doğalgaz konusunda Kıbrıs Türk tarafının da rızası aranacaktır” diye konuştu.
Kıbrıs’taki doğalgaz krizi, Rumların KKTC’ye 5 mil mesafede ve Türk münhasır ekonomik bölgesindeki parselle çakışan 3 numaralı parseli ENİ şirketine ruhsatlandırmasıyla başladı. Ruhsat sahibi ENİ şirketi sondaj gemisini 3. Parsele konuşlandırarak sondaj çalışmalarına başlamak istedi ancak gemi bölgedeki deniz trafiğini Navtex ilan ederek bağlayan Türkiye’nin savaş gemileri tarafından durduruldu. Gelişmeler karşısında Türkiye’ye baskı yapılması için diplomatik yollara başvuran Rumlar girişimlerden sonuç alamadı. Rumlar, ENİ şirketiyle KKTC dışişleri bakanı arasında oluşturulan uzlaşıyı da reddedince İtalyanlar geri adım attı ve sondaj yapılamadı. ENİ’ye ait geminin Kıbrıs’tan geri çekilmesi süreci başladı.
(Selim SAYARI / NTV)