KKTC’deki banyo katliamı kurbanlarının babası öldü

Kıbrıs’taki Rum katliamının simge ismi Tabip Binbaşı Nihat İlhan, 92 yaşında hayatını kaybetti.

KKTC’deki banyo katliamı kurbanlarının babası öldü

1963 yılında Rumların Kıbrıs Türk tarihine kanla yazdığı katliamlardan birinde, Lefkoşa’daki evinde 3 çocuğu ve eşi öldürülen, o dönem Türk alayının tabibi Binbaşı Nihat İlhan, geçtiğimiz çarşamba günü hayatını kaybetti. Hafızalara “Binbaşı Nihat” diye geçen emekli Tümgeneral Nihat İlhan, dün doğum yeri Elazığ’da toprağa verildi. KKTC, cenazeye Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ü gönderdi.

BİR DÖNEME DAMGA VURAN KATLİAM

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Tuğgeneral rütbesiyle emekli olan Nihat İlhan, 1963 yılında o dönem adı Kıbrıs Türk Alayı olan Kıbrıs’taki 650 kişilik Türk gücünün doktoruydu. Kıbrıs tarihine Kanlı Noel diye geçen Rumların silahlı saldırılara başladığı 20 Aralık 1963’teki, Türk Alayı’nda görevi başındaydı. 24 Aralık gecesi Rumlar, Lefkoşa’nın Kumsal semtinde Binbaşı Nihat İlhan’ın evine baskın düzenledi. Rum saldırganlar, Nihat İlhan’ın 3 küçük oğlu, Kutsi, Murat, Hakan ve eşi Mürüvvet’i saklandıkları banyoda küvetin içinde kurşun yağmuruna tutarak katletti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X