Klima satışları tavan yaptı

Havaların ısınmasıyla birlikte sıcaktan bunalan vatandaşlar klima ve vantilatör alımına yöneldi. Sektör temsilcileri ise yoğunluktan dolayı montaj sürelerinin uzadığına dikkat çekti.

Klima satışları tavan yaptı

ASLIHAN AYDIN

Aşırı sıcaklıklar, klima ve vantilatör satışlarını artırdı. Artan satışlara yetişmeye çalışan servisler de ise montaj konusunda aksamalar yaşanmaşa başladı. Sektör temslcileri, bazı firmaların sıkışıklığın önüne geçmek için Doğu Anadolu Bölgesi’nde çalışanlarını yoğun bölgelere transfer ettiğini belirtti. Klima fiyatları bin 500 liradan başlayıp, 5 bin liraya kadar çıkarken, salon tipi büyük klimaların fiyatları 10 bin lirayı buluyor. 

Vantilatörlerde ise fiyatlar özellikleri ve büyüklüklerine göre 35-40 liradan başlayıp 400 liraya kadar yükseliyor. Şeref Beyaz Eşya Çalışanı Mehmet Sami, geçen yıla göre satışlarında yüzde 70 artış olduğunu söyledi. Servislerin çok yoğun olduğuna dikkat çeken Sami, “Montajda aksamalar yaşanıyor. Servisler ağzına kadar dolu” dedi. Vatandaşlara inverter adı verilen hava temizleyici klimaları öneren Sami, “Bu özelliğe sahip olanlar havayı temizlemesiyle birlikte enerji tasarrufu sağlıyor” diye konuştu. 

DOĞU’DAN ÇALIŞAN TRANSFERİ 

Beko Şeref Beyaz Eşya Bayi Çalışanı Muammer Aytekin de, klimaların geçen yıla oranla yüzde 30 artışla satışa sunulduğunu dile getirdi. Sıcaklıkların ramazana denk gelmesinin satışlarda etkili olduğunu vurgulayan Aytekin, “Bir ay önce 2 günde montaj yapılırken, şimdi montaj için temmuzun 20’sine gün veriliyor. Bazı servislerin talebe yetişmek için Doğu Anadolu’dan servis elemanı transfer etttiklerini duyuyoruz” dedi.

VANTİLATÖRLERE YOĞUN TALEP

Bu yıl yeni çıkan hava temizleyici özelliğe sahip inverter klimaları tavsiye eden Aytekin, söz konusu bu tür klimaların yüzde 40 enerji tasarrufu sağladığını kaydetti. Aytekin, “Kışın da eksi 10 dereceye kadar çalışıyor. Buz kırma özelliğine sahip oldukları için donma yapmıyorlar” diye konuştu. Fiyatları daha uygun olan vantilatörlere de büyük ilgi olduğuna dikkat çeken Aytekin, ”İnsanlar bütçesine göre ürün tercih ediyor. Vantilatörlerde de satış patlaması var” diye konuştu.    

ODAYA UYGUN OLMALI

Bosch Bayi Çalışanı Gülcan Yıldız ise, servislerin yoğunluğuna işaret ederek, “Ramazanın ikinci haftasıyla birlikte satışlar arttı. Bazen sıkıntılar yaşanabiliyor” dedi. Klima alacaklara tavsiyelerde bulunan Yıldız, klimaların takılacak odaya uygun büyüklükte olması gerektiğini, bu nedenle almadan önce servis elemanlarının da odayı önceden görmelerinin faydalı olacağını dile getirdi.

TÜKETİCİ MEMNUN DEĞİL

Galeri Serkan Firma Sahibi Suat Sezer, yeni modellerin inverter özelliğine sahip olduğu için fiyatların artığını söyledi. Bu yükselişin tüketiciyi memnun etmediğinin altını çizen Sezer, “Vantilatörleri daha çok satıyoruz. Ayrıca yazın klima almak yerine ihtiyacı olanların kışın alması, sıkışıklığı engelleyecektir” diye konuştu. Yeni modellerin yüzde 40 enerji tasarrufu sağladığına vurgu yapan Sezer, eski tarz klimaların aksine soğuk havalarda çalışmasının bir avantaj olduğunu belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X