KOAH’ın tedavisi için sigara bırakılmalı

Özel Medicabil Hastanesi, hizmet kalitesini artırmak adına kurum içi seminerlere devam ediyor. Bu kapsamda Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özhan Kula, KOAH hastalığını anlattı.

KOAH’ın tedavisi için sigara bırakılmalı

KOAH’ın mikroorganizmalardan oluşmayan, iltihaplanmaya bağlı oluşan ve ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Kula, “KOAH, yaygın görülen, hava yollarını daraltan, etkilediği kişinin rahat nefes alıp vermesini engelleyen, solunumu güçleştiren, ilerleyici, tamamen iyileşmeyen, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH, genellikle 40 yaşın üzerindeki ve sigara içen kişilerde görülür. KOAH’ın tedavisini güçleştiren en önemli sorunlardan biri de KOAH’lı hastaların birçoğunun KOAH’lı olduklarını bilmemeleridir” dedi.

KOAH gelişimi için aktif sigara içmenin zorunlu bir faktör olduğunu ancak bazı çevresel ve genetik faktörlerin de hastalık gelişiminde etkili olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Kula, “KOAH’ta sigara içmek önemli nedendir. Sigara içenlerde içmeyenlere göre KOAH gelişme riski 30 kat artar. Sigara içen her 5 kişiden 1’inde KOAH gelişiyor. Sigaranın bırakılmasıyla hastalığın ilerlemesi yavaşlar ancak sigara bırakılmazsa hastalık hızla ilerler. Pasif sigara içiciliği de KOAH nedenidir. İç ortam hava kirliliği, meslek nedeniyle toz, duman, çeşitli gazların solunması, hava kirliliği başlıca KOAH nedenleri arasında yer alıyor” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X