KOAH’ta erken tanı önemli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Beyeç, KOAH hastalığının dünyada 4. ölüm nedeni olan ve yaygınlığı giderek artan kronik hava yolu hastalığı olduğunu söyledi.

KOAH’ta erken tanı önemli

Dr. Melike Beyeç, ‘KOAH Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklar ve serebrovasküler hastalıklardan sonra 3. ölüm nedenidir’ dedi. Dünya KOAH günü dolayısıyla açıklama yapan Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Beyeç, şunları söyledi:

‘KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Akciğerin tıkayıcı, kronik yani devamlı olan hastalığı anlamına gelmektedir. KOAH oldukça yaygın bir hastalıktır, yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri vardır ve çok sayıda insanın ölümüne yol açmaktadır. Ancak her 10 KOAH’lı hastadan 9’u hastalığını bilmemektedir. Bu durum hastalığın geç teşhis edilmesine ve yeterince tedavi edilmemesine neden olmaktadır.’

KOAH tarama testinden bahseden Dr.Melike Beyeç, şu uyarılarda bulundu: 

‘Sık öksürükleriniz oluyor mu? Balgam çıkartıyor musunuz? Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor? 40 yaşını aştınız mı? Sigara içiyor musunuz ya da önceden içtiniz mi? Bu sorulardan en az 3’üne evet diyorsanız risk altındasınız demektir. Bunun için göğüs hastalıkları doktoruna başvurarak çok basit ve kolay uygulanan bir test olan solunum fonksiyon testi diğer bir deyişle nefes ölçüm testi yaptırarak bunu öğrenebilirsiniz.’

Beyeç, KOAH’ın tedavisinin olduğunu ve hastalığın erken teşhis edilmesinin tedavideki etkiyi artırdığını da sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X