Koalisyon satrancı başladı

Koalisyon görüşmeleri bugün başlıyor. Başbakan Davutoğlu’nun ilk randevusu CHP lideri Kılıçdaroğlu’yla… İlk tur görüşmelerini bayrama kadar tamamlayacak olan AK Parti’nin gündeminde erken seçim de var.

Koalisyon satrancı başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bugün saat 14.00’te görüşecek. Yarın da saat 14.00’te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek olan Başbakan Davutoğlu ve heyeti, çarşamba günü ise 11.00 de HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile buluşacak. 

Başbakan’ın yapacağı görüşmede muhalif liderler masada “koalisyon” ve “erken seçim” gendemlerini değerlendirecek. Masada partilerin “koalisyon ilkeleri” için ayrı bir ajanda daha olacak. Adeta koalisyon satrancına dönüşecek görüşmeler bir anlamda taktik savaşlarına da sahne olabilir. Liderler “erken seçim” ve “koalisyon” dışında ayrıca “azınlık hükümeti” seçeneğini de masaya yatıracak. 

TOP AK PARTİ’DE

CHP ve MHP’nin seçim vaatlerini inceleyen AK Parti’nin uzlaşılabilecek noktaları belirlediği, özellikle “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konumunu tartıştırmayız” şartıyla masaya oturacağı konuşuluyor. Davutoğlu’nun CHP veya MHP ile koalisyon ihtimalinin daha güçlü olduğunu geçen hafta ifade etmesi, günler öncesinden HDP’yi oyun dışında bırakmıştı. Başbakan, ilk turdaki sonuçlara göre ikinci tur görüşmeleri de yapabilecek. 

CHP’NİN 14 İLKESİ VAR

Koalisyon görüşmelerinde öncelik tanınacak olan CHP ise 14 ilke belirledi ve kamuoyuna açıkladı. “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi”, “emeklilere çifte ikramiye”, “yolsuzluk dosyaları” gibi kritik başlıklar da 14 madde arasında yer alıyor. AKP-CHP ittifakı için bugüne kadar umutlu konuşmayan Kılıçdaroğlu’nun koalisyon hükümeti kurulsa bile kabinede yer almayabileceğini söylemesi de dikkati çekti.

MHP’DEN ŞARTLI FEDAKARLIK

MHP lideri Devlet Bahçeli ise koalisyon turları öncesinde “çözüm sürecinin bitmesi” şartının da aralarında olduğu 4 madde açıkladı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına adı karışan AK Parti’li bakanların üzerine gidilmesi ve ayrıştırıcı üsluba son verilmesi şartını da ortaya koyan Bahçeli, “Bunlara uyulursa fedakarlık yaparız” açıklamasında bulunmuştu. 

 

HDP BAŞBAKAN’A TEPKİLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Seni Başkan yaptırtmayacağız” diyerek barajı geçen ve başkanlık sistemini gündemden düşüren HDP lideri Selahattin Demirtaş’a ise AK Parti’nin tepkisi, koalisyon görüşmelerinde iyice su yüzüne çıktı. Başbakan Davutoğlu’nun HDP’yi koalisyon seçenekleri içinde saymamasına tepki gösteren parti yöneticileri, diyalog kapılarının kapatılmamasından yana…

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

TBMM Başkanlık Divanı, Genel Kurul’da yapılan seçimle oluştu ve 45 günlük süre başladı. Partiler koalisyonda anlaşamazsa erken seçim gündeme gelecek. Milletvekimi seçimleri 4 yılda bir yapılıyor ancak TBMM bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasa’da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı tarafından da seçimler yenilenebiliyor. 

CUMHURBAŞKANI ‘SEÇİM’ DİYEBİLİR

Anayasaya göre yeni seçilen TBMM Başkanlık Divanı’ndan 45 gün sonra yeni Bakanlar Kurulu belirlenemezse Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Yenilenme kararı Resmî Gazete’de yayımlanınca erken seçime gidilecek. 

KOALİSYONA OLURSA GÜVENOYU

Koalisyon konusunda anlaşma sağlanırsa Bakanlar Kurulu’nun listesi tam olarak TBMM’ye sunulacak ve eğer Meclis tatilde ise toplantıya çağrılacak. Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek. Başkanlık, 276 milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde Bakanlar Kurulu’na güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu aldığını bildirecek. 

ERKEN SEÇİM OLURSA

Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde ise Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu’na siyasî parti gruplarından oranlarına göre üye alınacak. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete’de ilânından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak ve seçim süresince vazife görecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X