‘KOBİ’ler 5,9 milyar liralık kredi kullandı’

Başbakan Yardımcısı Canikli, “25 Nisan itibarıyla faizsiz KOSGEB kredisi çerçevesinde 238 bin 595 KOBİ 5,9 milyar liralık kredi kullanmıştır.” dedi.

‘KOBİ’ler 5,9 milyar liralık kredi kullandı’

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin başkanlığında toplandı.

 

Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin katıldı. 

 

“12 milyar dolar eşiği aşıldı”

 

Türkiye’ye son 15 yılda toplam 180 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi olduğunu, 2016’da da bu rakamın 12 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Canikli, 2011 yılından bu yana fiilen ortaya çıkan 12 milyar dolarlık eşiğin aşıldığını söyledi. 

 

Canikli, 2017’nin ekonomide yükselen bir yıl olduğunu, bunun bugün bütün piyasalarda somut olarak izlenebildiğini dile getirerek, piyasalardaki aşırı dalgalanma ve istikrarsızlığın yerini istikrar ve sakinliğe bıraktığını kaydetti. 

 

KGF destekli 160 milyar liralık kredi

 

Canikli, finans nakit akışındaki bozulma nedeniyle hiçbir üretim firmasının faaliyetlerinden çekilmesine müsaade edilmediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

 

“Bu amaçla KGF destekli 250 milyar liralık kredi paketini, 10,8 milyar liralık KOBİ’lere yönelik finansman paketini hayata geçirdik. Bu çerçevede 30 Nisan tarihi itibarıyla 225 bin 358 firmaya KGF destekli 160 milyar liralık kredi imkanı sağlanmıştır. Bu sağlanan kefaletin yüzde 62’si ile yeni kredi yüzde 19’u ile ilave kredi kullandırılmış olup, toplam kefaletin sadece yüzde 3’ü mevcut kredilere yapılandırma çerçevesinde sağlanan kefalettir. 25 Nisan itibarıyla faizsiz KOSGEB kredisi çerçevesinde 238 bin 595 KOBİ 5,9 milyar liralık kredi kullanmıştır. 27 bin 423 firmanın işlemleri tamamlanmış ve bankalar bu KOBİ’lerin kredileri kullanmasını beklemektedir. Diğer firmalarla ilgili işlemler devam etmektedir. ” 

 

Bu sıkıntılı dönemde ekonomiye ilave talep ve satın alma gücü aktarıldığını dile getiren Canikli, bugün itibarıyla yaklaşık 1 milyonu aşan artı istihdam imkanının hayata geçirildiğini, talebin artırılması için yaygın tüketim alanlarında beyaz eşya, mobilya konut işlemlerinde ÖTV, KDV ve harç indirimlerinin gerçekleştirildiğini belirtti

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X