KOBİ’ler sosyal dengenin de aktörü

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, KOBİ’lerin yalnızca ekonomik gelişimin değil, sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörü olduğunu söyledi.

KOBİ’ler sosyal dengenin de aktörü

BTSO’da Bursa Barosu işbirliğiyle düzenlenen ‘Finansal Durumu Bozulan Sermaye Şirketlerinde İyileştirme Tedbirleri -İflasın Ertelenmesi ve Yeniden Yapılandırma’ konulu panelde konuşan Onur, güçlü bir ekonomiye sahip olmanın en önemli koşulunun güçlü şirket yapıları olduğunu kaydetti. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unun KOBİ olduğuna dikkat çeken Onur, Türkiye’nin ve şirketlerin üretime dayalı en önemli büyüme enstrümanının ihracat olduğunu vurguladı.

KOBİ’lerin yalnızca ekonomik gelişimin değil, sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörü olduğunun altını çizen Onur, “KOBİ’lerimiz toplam işletmelerin yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 77,8’ini üretimin ise yüzde 54,2’sini karşılıyor. KOBİ’lerimizin sağladığı katma değer ise yüzde 55 seviyesinde bulunuyor. KOBİ’lerimizin verimliliklerini yükseltmeli, uluslararası piyasalarla entegrasyon süreçlerini doğru stratejilerle desteklemeliyiz. Ülkemizin küresel ekonomik sistemde güçlü bir rol üstlenebilmesinin yolu KOBİ’lerimizin rekabet gücü kazandırmaktan geçiyor” dedi.

İFLAS ERTELENME CAN SİMİDİ

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halit Aker ise işletmelerin bazen içsel bazen de kontrol edemedikleri dışsal sebeplerle finansal dar boğazlarla, fırtınalarla boğuşmak zorunda kalabildiğini söyledi. İşletmelerin birçok sosyal ve ekonomik paydaşlarının bulunduğunu dile getiren Aker, şöyle devam etti:

“Oysa her iflas genel ve yerel ekonomi bakımından büyük kayıplar oluşturabilir. Bu nedenle iflasın ertelenmesini, adeta can simidi olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Bu sayede işletmelerin yeniden sakin sularda yol almaları mümkün olabilir. Sektör temsilcilerini katıldığı bu tür toplantılar süreçlerde yaşanan sorunların karşılanabilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilebilmesi açısından oldukça önemlidir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X