Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, devreye aldıkları Yurtdışı Pazar Destek Programı ile ihracat rotasına yönelen KOBİ’lere; personel istihdamı, yazılım ve donanım, tanıtım ve hizmet alım giderleri gibi pek çok kalemde destek vereceklerini söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında, Yurtdışı Pazar Destek Programı İş Birliği İmza Töreni yapıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla düzenlenen törende konuşan Mustafa Varank, Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon işletmenin faaliyet gösterdiğini, bunların yüzde 99’unu küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) oluşturduğunu kaydetti.
YÜZDE 70’İ GERİ ÖDEMESİZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak KOBİ’lerin, ekonomi için öneminin farkında olduklarını ifade eden Varank, Yurtdışı Pazar Destek Programı ile Türk KOBİ’lerine önemli bir destek sağlanacağını ifade etti. Varank programa ilişkin şu bilgileri verdi: ‘Bugün protokolü imzalanacak destek programının amacı, KOBİ’lerin bu ihracattaki payını, yüzde 60’lara çıkarmaktır. Türkiye’yi bu hedefe taşıyacak olanlar da iş dünyasının temsilcileri, girişimcilerimiz, KOBİ’lerimiz. İşletmelerimiz bir yandan, devletimiz diğer yandan; omuz omuza vererek, hep birlikte yeni bir başarı hikayesi yazacağız. Belirlediğimiz hedeflere kararlılıkla yürümeyi sürdüreceğiz. Tabi bunun için, daha çok üreten, ihraç eden KOBİ’lere ihtiyacımız var. KOSGEB ile TİM iş birliğinde Yurt Dışı Pazar Destek Programı’nı tasarladık ve programın destek miktarını 300 bin lira olarak belirledik. Bunun yüzde 70’i geri ödemesiz olacak. Yani 300 bin lira destek almaya hak kazanan bir KOBİ’miz, bunun sadece 90 bin lirasını KOSGEB’e geri ödeyecek. Proje bazlı olarak hayata geçecek programın destek süresi 6 aydan 24 aya kadar sürebilecek.’
BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR
Bakan Varank, programdan ilk kez yurt dışına açılacak KOBİ’lerin yanı sıra, yurt dışı pazar payını artırmak isteyen KOBİ’lerin de faydalanabileceğini anlatarak, Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında ihracat yapan KOBİ’lerin 6 farklı harcama kalemindeki giderlerini karşılayacaklarını söyledi. Varank söz konusu başlıkları, ‘Personel girdi, yazılım ve donanım, tanıtım, yurt dışı fuar ve seyahat, test-analiz-belgelendirme ve hizmet alımı’ olarak sıraladı. Varank, ”16 Eylül Pazartesi gününden itibaren e-Devlet üzerinden veya KOSGEB’in internet sitesinden Yurtdışı Pazar Destek Programı’na başvuru yapabilecek” dedi. Türkiye’de bulunan bütün KOBİ’lere başvuru çağrısında bulunan Varank, ‘Türkiye’nin 7 bölgesinde 81 ilinde faaliyet gösteren, büyük düşünen, ihracatı hedefleyen, cesur KOBİ’lerimize sesleniyorum: Gelin, bu cömert destek programından faydalanın, bu fırsatları değerlendirin’ ifadelerini kullandı.