Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital teknolojilerin yerli üretimini, ticarileşmesini ve kullanımını destekleyerek güçlü bir dijital ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, KOSGEB, sanayide dijital dönüşüme yönelik önemli bir adım attı. Akıllı dijital teknolojileri destekleme kararı alan kurum, KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) kapsamında ‘İmalat Sanayisinde Dijitalleşme’ temalı yeni çağrısına çıktı. KOBİGEL Programı kapsamında desteklenecek projelerin seçimi yarışma usulüyle yapılacak.
Başvuru kriterlerini karşılayan ve KOSGEB veri tabanında kayıtlı olan KOBİ’ler www.kosgeb.gov.tr adresinde ilan edilen şekilde online olarak başvuru yapabilecek. Başvurusunda eksik bulunmayan KOBİ’lerin projeleri, seçici kurullar tarafından puanlanacak. Uygun bulunan projeler, puan sıralamasına tabi tutulacak ve en yüksek puandan başlamak üzere belirlenerek ayrılan bütçe çerçevesinde desteklenecek. Bakan Mustafa Varank, konuyla ilgili açıklamasında, sanayinin küresel ölçekte rekabet edebilmesi için en önemli unsurlardan birinin akıllı dijital teknolojiler olduğunu söyledi.
250 MİLYON TL’LİK BÜTÇE
Bu teknolojilerle ilgili Ar-Ge süreçlerini önemli ölçüde tamamlayarak ürün aşamasına getiren ve üretim süreçlerini dijitalleştirmek isteyen KOBİ’lere ilk kez devlet tarafından destek vereceklerini vurgulayan Varank, uygulanacak bütüncül yaklaşımla hem dijital teknolojilerin yerli üretimini ve ticarileşmesini hem de kullanımını destekleyerek güçlü dijital ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini anlattı. Bu çağrıyla aynı zamanda ilk defa açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını teşvik ederek yaygınlaştıracaklarının altını çizen Varank, proje çağrısının bütçesini 250 milyon lira olarak belirlediklerini kaydetti.
ERİŞİLEBİLİR HALE GELECEK
Akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lere uygulama ve ticarileşme desteği vereceklerini dile getiren Bakan Varank, KOSGEB’in sanayinin dijital dönüşümünde KOBİ’leri desteklemeye dönük bir vizyonu bulunduğunu hatırlattı.
Akıllı dijital teknolojilerin imalat sanayisi sektöründe yaygınlaşması için bu teknolojilerin erişilebilir hale getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Varank, ‘’Üretim süreçlerinde dijitalleşmeyi isteyen KOBİ’lerin imkan ve kabiliyetlerini, yetkin insan kaynağını ve teknolojik altyapılarını KOSGEB desteğiyle artırmak istiyoruz. Böylece sanayi sektörümüz, birinci çağrımızla teknoloji tedarikçisi KOBİ’lere sağlayacağımız desteklerle akıllı teknolojilere erişebilecek. Ayrıca ikinci çağrımızla da akıllı dijital teknolojileri, imalat süreçlerine adapte ederek kullanacak olan KOBİ’leri destekleyeceğiz” dedi.
300 BİN LİRASI GERİ ÖDEMESİZ
Mustafa Varank, teknoloji geliştiricisi KOBİ’lere yönelik çağrı kapsamında işletme başına 300 bin lirası geri ödemesiz, 350 bin lirası teminat karşılığı geri ödemeli olmak üzere toplam 650 bin liraya kadar destek vereceklerini açıkladı. ‘’Akıllı dijital teknolojileri imalat süreçlerine katmak isteyen KOBİ’ler için de işletme başına 300 bin lirası geri ödemesiz, 700 bin lirası teminat karşılığı geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon liraya kadar destek verilecek” diyen Bakan Varank, yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerle kullanıcı olan imalatçı KOBİ’lerin bu çağrı kapsamında etkileşimlerinin çok önemli olduğunu ifade etti. Varank, dijital teknolojilerin geliştirilmesinde ya da iş süreçlerine adapte edilmesinde açık kaynak kodlu yazılımları içeren proje başvurularının öncelikli değerlendirileceğine işaret etti.