Komisyonda karar günü

Meclis Soruşturma Komisyonu, dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesini oylayacak. 22 Aralık’ta yapılması gereken oylama bugüne ertelenmişti.

Komisyonda karar günü

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM), 2015 yılı bütçesinin kabul edilmesinin ardından verdiği tatil buün bitiyor. Meclisin ilk çalışması, Yüce Divan oylaması olacak.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, çalışmalarını tamamladı. Komisyon, eski 4 bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili oylamayı gerçekleştirecek. Saat 14.00’de toplanması beklenen komisyonda, bakanlar için oylamalar ayrı ayrı yapılacak.

‘YARGILAMA’ ÇIKARSA

Komisyon, bakanların yargılanmasına karar verirse, dört isim Yüce Divan’a sevk edilecek ve rapor Genel Kurula sunulacak. “Yargılanmasınlar” kararı çıkarsa, muhalefet Genel Kurul’da Yüce Divan’a gitsinler önergesi verebilecek. Bu önerge Genel Kurul’da gizli oylanacak. Yüce Divan’a sevk kararı, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınacak. Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç 7 gün içinde Meclis Başkanlığı tarafından dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilecek.

KARAR ERTELENMİŞTİ

Komisyonun raporunu 9 Ocak’a kadar TBMM’ye sunması, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in de bu tarihten sonra Genel Kurul takvim işletmesi bekleniyor. 22 Aralık’ta yapılması gereken oylama, 5 Ocak’a ertelenmişti.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

Zafer Çağlayan için ‘altın çıkışı’, Muammer Güler için ‘imtiyaz sağlamak’, Egemen Bağış için ‘Reza Zarrab’a aracılık’ ve Erdoğan Bayraktar için ‘tavassut göz yumma’ suçlamaları oylanacak. Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor.

 

AFGANİSTAN TEZKERESİ GÖRÜŞÜLECEK

Meclis Genel Kurulu, yarın saat 15.00’te toplanarak Afganistan ile ilgili tezkereyi görüşecek. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının NATO’nun Afganistan’da icra edeceği kararlı destek misyonu ve devamı kapsamında yurtdışına gönderilmesi, aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin anılan misyona katılmak için ülke üzerinden Afganistan’a intikali ile geri intikali kapsamında Türkiye’de bulunması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için iki yıl süreyle izin verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi Meclis’te ele alınacak.

Ayrıca yarın CHP’nin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı hakkında verdiği Meclis soruşturma önergeleri de görüşülecek. TBMM İçişleri Komisyonu’nda ise 8 Ocak Perşembe günü alt komisyonda kabul edilen İç Güvenlik Paketi görüşülecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X