Komşu’daki özelleştirmeler için kredi

Havaalanı ve enerji alanlarındaki özelleştirmeler öncelikli alanlar olarak belirlediklerini belirten İhsan Uğur Delikanlı, ilgili firmaları yakından takip ettiklerini söyledi.

Komşu’daki özelleştirmeler için kredi

Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Dönem Başkanı İhsan Uğur Delikanlı, Banka’nın misyonunun üye ülkelerin kalkınmasına katkıda bulunmak olduğunu belirterek, ”Yunanistan’da özelleştirilmesi planlanan alanlara ilgiliyiz” dedi.

Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası’nın hedeflerini ve bu dönemdeki faaliyetlerini değerlendiren Delikanlı, Banka’nın büyük hissedarlarından birinin Yunanistan olmasına ve merkezinin de burada bulunmasına rağmen ülkedeki yatırım portföyünün geniş olmadığını dile getirdi. 

Delikanlı, Yunanistan’daki mali krizden etkilenmediklerini ifade ederek, ”Diğer kalkınma bankalarından farkımız Yunanistan’ın bankacılık mevzuatına tabi olmamamız. Kurumumuza, Yunanistan kanununda muafiyet tanınmış bulunmakta. Bu, bize reyting veren şirketler tarafından da teyit edilmiş durumda” diye konuştu.

KALKINMAYA KATKI

Yunanistan’ın yüzde 16,5 hisse ile büyük hissedarlardan biri olduğunu vurgulayan Delikanlı, ”Doğal olarak Bankanın Yunanistan portföyünün daha fazla olması beklentisi var. Daha önceki dönemde Yunanistan’da bankacılık kriterlerine uygun çok fazla proje bulunmadığı için kredi portföyü çok büyütülememiş ancak bankamızın misyonu üye ülkelerinin kalkınmasına katkıda bulunmak” ifadelerini kullandı.

FİRMALARA YAKIN TAKİP

Yunanistan’da ekonomik krizden sonra birçok alanda özelleştirmeye gidileceğini anımsatan Delikanlı, Banka’nın bu alanlara ilgisi olduğunu aktardı. Delikanlı, özelleştirmelerde yer alacak firmaları yakından takip ettiklerini ve bu şirketlere kredi finansmanı sağlamak istediklerini anlattı.

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER

Havaalanı ve enerji alanlarındaki özelleştirmelerin Banka için öncelik oluşturduğunu vurgulayan Delikanlı, şöyle devam etti: ”Türkiye’nin dönem başkanlığında iddialı büyüme hedefleri koyduk. 2018’in temmuz ayında bitecek başkanlık sonuna kadar her yıl yüzde 7,5 büyüme hedefliyoruz. Banka’nın büyümesinde enerjiyi öncelikli alanlardan biri olarak görüyoruz. Son dönemde Türkiye’de jeotermal enerji projesine ve Azerbaycan’da Şah Deniz II projesine yatırım yaptık. Bu tür enerji yatırımlarımızı üye ülkelere dağıtmak istiyoruz.”

HANGİ ÜLKELERİN PAYI VAR?

Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ne üye olan 12 ülkeden 11′ i, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası’nda pay sahibi konumunda bulunuyor. Sırbistan’ın üyeliği için de çalışma yapılıyor. Banka’da Türkiye, Rusya ve Yunanistan’ın yanı sıra Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Ukrayna, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya’nın payı bulunuyor. Banka’nın başkanları ise dörder yıl arayla seçiliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X