Komşudaki Türk azınlık zor günler yaşıyor

Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz, ülkenin ve Avrupa’nın en yoksul bölgelerinden sayılan Batı Trakya’da, geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Türk azınlığa zor günler yaşatıyor.

Komşudaki Türk azınlık zor günler yaşıyor

Batı Trakya’nın Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç şehirlerinde yaşayan 120 bin civarındaki Türk, ülkede devam eden ekonomik krizi en yoğun hisseden kesimlerin başında geliyor. 

Son yıllarda çok sayıda Batı Trakya Türk’ü, Türkiye ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kaldı. Rodop ili Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret Bölüm Başkanı İbrahim Halilhasan, ülkede yaşanan krizden şiddetli bir şekilde etkilediklerini söyledi. 

Emekli öğretmen Hafız Murat da ülkenin son beş yıldır uyguladığı kemer sıkma politikalarından en ağır etkilenen kesimlerden birisinin Türkler olduğunu vurguladı. Gümülcine’nin ana caddelerinin birinde gelinlik ve abiye kıyafetler satan Birsen Mustafa ise, krizden dolayı gelinliklerin alınamadığını belirterek, ”Yaklaşık 15 tane gelinlik kaporası yatırılmış sahiplerini bekliyor. Bankaların açılmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

DOKTORA VERECEK PARA YOK

Gümülcineye bağlı Şapçı kasabasında muayenehanesi bulunan İç Hastalıkları Uzmanı doktor Cafer Mehmet Hafız, ekonomik krizin ne kadar büyük olduğunu muayenesine gelen hastalardan fark ettiklerini belirtti. 

Hafız, ”İlk başta hasta sayısı azaldı. Daha sonra veresiye usulü başladı. ‘Şu an ödeyemeyeceğim daha sonra getirsem olur mu’ gibi tekliflerle karşılaşıyorsunuz. Bir de ekonomik sıkıntılar nedeniyle sigortalarını yatıramayan hastalarımıza sistem gereği ilaç yazamıyoruz. Toplum olarak bu duruma hep birlikte üzülüyoruz. Temennimiz krizin bir önce sona ermesi ve halkımızın geçmişte olduğu gibi mutlu yaşaması” diye konuştu.

BÖYLE KRİZ GÖRMEDİM

Fırıncı Gönül Şerif, insanların nakit sıkıntısından dolayı ekmek alamayacak durumda olduklarını söyledi. Hazır giyim mağazası sahibi Ömer Ömer de, ”Ben esnaflık hayatım boyunca böyle bir kriz görmedim” dedi. 

Tütün üreticisi Niyazi Pehlivan ise, Yunanistan’ın kreditörlerin onayına sunduğu ve çiftçilere uygulanan teşviklerin kaldırılmasını öngören programın Türk azınlığın büyük bölümünü oluşturan tütün üreticilerine büyük darbe vuracağını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X