Kömür ararken karbondioksit gazı bulundu

Bolu’nun Yuva Köyü sınırlarında yapılan kömür sondajı çalışmalarında, yerin 318 metre derinliğinde “karbondioksit gazı” rezervi bulundu. Karbondioksit, yağ ve gıda sanayisinden tıp alanına kadar birçok alanda kullanılıyor.

Kömür ararken karbondioksit gazı bulundu

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında aynı bölgede kömür arama çalışması yapılmış, ancak bu sırada 318 metre derinlikte gaz patlaması yaşanmıştı.

Yapılan araştırmada gazın karbondioksit gazı olduğu belirlendi. Kömür arama çalışmasında çıkan gazı incelemek isteyen özel bir firmanın yetkilileri, gerekli izinleri alarak, Yuva Köyü Kocakır mevkisisinde gazın bulunduğu yere sondaj kuyusu açtı ve 316’ncı metresinde su ile karbondioksit gazına rastlandı. Gaz üzerinde yapılan incelemede, içerisinde hidrojen sülfür bulunmadığı ve yüzde 98 saflıkta olduğu tespit edildi.

Yuva Köyü Muhtarı Murat Erdoğan, “Gaz ilk çıktığında, çalışma gaz çalışması olmadığı için kuyu kapatılmıştı. Gazın dışarı çıkarılması bizi sevindirdi” dedi.

NE İŞE YARIYOR?

Yağ ve gıda sanayisinden tıp alanına kadar farklı amaçlarda kullanılabilen karbondioksit gazı; maden sodası, meşrubat, bira ve şarap gibi gazlı içecek üretiminde sıvılarda olan çözünürlüğü sebebiyle asit düzenleyici olarak tercih ediliyor. Karbondioksit, içeceklere zarar verecek olan mikropların üremesini engelleme ya da azaltma özelliğine sahip.

Ürünün içerisinde karbondioksit miktarı ne kadar yüksek ise ürünün dayanıklılık derecesi o kadar artıyor. Gıda sektöründe karbondioksitle yapılan soğutmalarda geleneksel şekillerinin tersine üründe yaşanan su kaybı en aza indiriliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X