Konut alırken kredi kullananlar dikkat

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, emlak vergisi ikinci taksit ödemelerinin son gününün 30 Kasım olduğunu belirterek, tüketicileri gecikmemeleri konusunda uyardı.

Konut alırken kredi kullananlar dikkat

Özellikle konut kredisi çekenlerin emlak vergisini öderken dikkatli olması gerektiğini dile getiren Kolçak, “Banka kredisiyle konut satın alan tüketiciler, beyan ettikleri emlak vergi değerinin kullandıkları kredi miktarından düşük olması durumunda ciddi vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Örneğin, 200 bin lira banka konut kredisi kullanarak ev satın almış bir tüketici aldığı konutun belediyede rayiç değeri daha düşük olması nedeniyle 100 bin lira beyan ederek emlak vergisi ödüyor. Bu durum genellikle ortaya çıkıyor ve cezalar devreye giriyor. Yıllık emlak vergisini az ödemeyi amaçlayan tüketiciyi kullandığı kredi miktarı ele veriyor. Bu durumda tüketici, vergi cezası ödeyebilir” dedi.

‘PİŞMANIM’ DİYEREK FAİZDEN KURTULUN

Belediye emlak rayiç değerinin konutun asgari değerini gösterdiğini ifade eden Kolçak, satın alınan mülkün banka kredisi ile satın alınması durumunda yüksek olan kredi miktarından emlak vergisi verilmesi gerektiğine işaret etti. Vatandaşlara özellikle kredi kullanarak aldıkları konutların beyanlarına tekrar bakmalarını öneren Kolçak, “Kredi miktarı emlak vergi değerinin üstünde ise pişmanlık hükümlerine göre vatandaşların belediyeye düzeltme dilekçelerini vermelerinde fayda var. Aynı şekilde tüketiciler, tapu işlemlerinde de düşük beyan var ise bunun için de düzeltme beyanı verirler ise yüksek faizli vergi cezalarından kurtulabilirler” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X