Konut fiyatları yükseliyor

Bursa’da arsa azlığı, artan maliyetler ve Suriyelilerin konut ve kira fiyatlarını yukarı çektiğini anlatan Erdal Çelebi, Nilüfer’de metrekaresi 2 bin liranın altında yeni ev kalmadığını, kiraların da 3 bin liraya kadar çıktığını vurguladı.

Konut fiyatları yükseliyor

ASLIHAN AYDIN

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, Bursa’da konut fiyatlarının 6 ayda ortalama yüzde 20 yükseldiğini söyledi.

Emlak sektöründeki son gelişmeleri aktaran Çelebi, arsa sıkıntısına dikkat çekti. Müteahhitlerin arsa bulmakta zorlandığını, mevcut arazilerin de taliplisinin çok olduğunu ifade eden Çelebi, ”Doğal olarak fiyatlar yükseliyor. Bursa’da konut fiyatları son 6 ay içinde ortalama yüzde 20 yükseldi. Artış Bursa’nın her yerine yansıdı” dedi. Zamlarda dövize endeksi artan ham madde fiyatlarının da payı olduğunu dile getiren Çelebi, tedarikçi firmalar fiyat yükseltince müteahhitlerin de bunu tüketiciye yansıttığını anlattı.

EN PAHALISI NİLÜFER

Satılık ve kiralık konutların bölgeye göre değişen fiyatları hakkında da bilgi veren Çelebi şunları kaydetti: “Nilüfer’de yeni konutlarda metrekaresi 2 bin liranın altında ev yok, ikinci ellerde bu rakam bin 500 liraya düşüyor. Osmangazi’de yeni evlerin metrekaresi bin 500 lira. Osmangazi ve Yıldırım’da ikinci el konutlar bin 200 lira bandında bulunuyor. Yıldırım’da metrekaresi bin 500 liranın altında yeni yapılan konut mevcut değil. Demirtaş’ta metrekare fiyatları bin 200-bin 300 lira arasında değişiyor. Mudanya’da ise evlerin metrekaresi bin 200-2 bin 500 lira arasında seyrediyor.” 

KİRALAR 3 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Yeni konutlarda site içinde 800 liranın altında kiralık ev bulmanın mümkün olmadığını, bazı bölgelerde fiyatların 3 bin liraya çıktığını kaydeden Çelebi, “3+1 yeni evlerin kiraları Nilüfer’de bin lira ile 2 bin 500 lira, Osmangazi’de 700 lira ile bin 700-bin 800 lira, Yıldırım’da ise 700 ile bin 500 lira arasında değişiyor. Mudanya’da deniz manzaralı evlerde kiralar, bin ile bin 500 lira arasında; denizi görmeyen yerlerde bu rakam bin liranın altına düşüyor” diye konuştu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİSİ

Kiraların kentsel dönüşüm başlayan bölgelerde bir anda artış gösterdiğine işaret eden Erdal Çelebi, “Kentsel dönüşüme giren sitelerden yüzlerce daireyi boşaltan ev sahipleri aynı lokasyonda kiralık yer aramaya başlıyor. Bu da o bölgedeki fiyatı tetikliyor. Nilüfer’de kentsel dönüşüm uygulamalarıyla birlikte bölgede şu anda kiralık konut sıkıntısı yaşıyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm söylemleri olan bölgelerdeki satışların düşük olduğunu dile getiren Çelebi, “Vatandaşlar geleceğe dönük evleri elinde tutmaya çalışıyor. İnsanlar malını satmak istemiyor; değerlenir diye bekletiyor” ifadesini kullandı.

SURİYELİLER ÇARŞAMBA’DA KİRALARI UÇURDU

Erdal Çelebi, Bursa’nın gelen göçü karşılayamadığı için de fiyatların artığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Suriyeliler çok etkili oldu. Özellikle Çarşamba bölgesinin yüzde 70’inde Suriyeliler oturuyor. Bu da fiyatların tavan yapmasına neden oldu. 3-5 hane bir evde kalınıyor. Burada kiralar 3 yıl içinde 300-400 liradan 700-800 liraya çıktı.”

KÖRFEZ GEÇİŞİ İLE DAHA DA YÜKSELECEK

Körfez geçiş köprüsüyle birlikte Bursa’nın İstanbul’a daha yakın hale geldiğini hatırlatan Çelebi, konutta fiyatların yükseleceğini savunarak, “Minimum yüzde 10-15 ile başlayan, önümüzdeki yıllarda daha da yükselen bir fiyat artışı olacaktır” şeklinde konuştu.

İLÇELERDE ARAZİLER DEĞERLENİYOR

Çelebi, Bursa’nın her tarafında proje olduğunu, bu nedenle sadece tek merkezin değil, şehrin doğusunun, güneybatısının ve batısının değerlendiğini vurguladı. Orhangazi, İznik, Yenişehir, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa’da yapılan projelerden dolayı ciddi anlamda arazilerde fiyat artışı yaşandığına dikkat çeken Çelebi, geçen yıl ile yüzde 30 fark olduğunu söyledi. 

EMLAKÇIYA DİKKAT

Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Çelebi, zamların işlerini olumsuz etkilendiğini söyledi. Konut almayı düşünenlere kat mülkiyeti olan evleri tercih etmelerini öneren Çelebi, “Ayrıca gittiğiniz emlak firmalarını iyice sorgulayın. Huzur ararken huzurunuz bozulmasın” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X