Konut zammında Bursa zirvede

Nisanda markalı projeler kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık kısmı yabancılara yapılırken, en çok 3+1 konutlar tercih edildi. Metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2,27 arttığı Bursa ise fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu.

Konut zammında Bursa zirvede

Türkiye genelinde konut fiyatları nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,22, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 9,50 yükseldi.

İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan Reidin ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan Yeni Konut Fiyat Endeksi ve Emlak Endeksi nisan ayı sonuçları açıklandı. Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,46 artış gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,71 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 74,50 artış yaşandı. Nisan ayında İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,50, Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde de yüzde 0,23 fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 10,4 puan fazla artış gösterdi. Markalı projelerden konut satın alan tüketicinin banka kredisi kullanma oranı, nisanda bir önceki aya göre 2 puan artışla yüzde 35 olarak gerçekleşti. Geçen ay senet kullanım oranı yüzde 47, peşinat kullanım oranı ise yüzde 18 oldu.

YÜZDE 6’SI YABANCIYA

Nisanda satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 38’i bitmiş, yüzde 62’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Söz konusu ayda markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlık olarak 3+1 konut tipleri ile ortalama 100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarn öne çıktığı gözlemlendi.

BURSA İLK SIRADA

Emlak Endeksi’nde, nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,22, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,50 artış gerçekleşti. Nisan ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2,27 arttığı Bursa, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı kent ise yüzde 2 ile Erzincan olarak belirlendi. Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4,14 artış kaydedildi. Nisanda metrekare başına konut kira değerlerinin yüzde 2,02 arttığı Edirne, kiraların en çok yükseldiği kent oldu. Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 3 il, yüzde 28,10 ile Balıkesir, yüzde 21,41 ile Tekirdağ ve yüzde 19,37 ile Çanakkale olarak kayıtlara geçti.

KAMPANYALAR ETKİLEDİ

GYODER Başkanı Aziz Torun, yaptığı değerlendirmede, orta gelirlinin konut edinmesinin hedeflendiği 1 Şubat’ta başlayıp 31 Mart 2017’de sona eren ‘Gayrimenkulde Güç Birliği-20 yıl vade düşük faiz’ kampanyasının olumlu etkisinin geçen ay da sürdüğünü kaydetti. Nisanda banka kredisi kullanımının artmasında kampanyaların etkili olduğunu vurgulayan Torun, ”Markalı konut projelerinde nisan ayında gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın 1 puan altında kalan bu oranın, önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X