Konuta faiz darbesi

Konut satışlarında yüksek kredi faizleri nedeniyle hareketlilik olmadığını ifade eden Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Çelebi, şartlar değişmediği sürece önümüzdeki dönemin sancılı geçeceğini, bu nedenle tedbir almak gerektiğini kaydetti.

Konuta faiz darbesi

ASLIHAN AYDIN

Emlak piyasasında, yükselen kredi faizleri nedeniyle durgun bir döneme girildiğini belirterek, faizde düşüş ve yeni imar alanlarının şart olduğunu söyledi.

Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, rutinde satışların devam ettiğini, ancak hareketliliğin olmadığını söyledi. Şartlar değişmediği sürece önümüzdeki dönemin sancılı geçeceğini dile getiren Çelebi, “Onun için tedbirler almamız gerekiyor. Piyasayı hareketlendirmek için başta faizlerin biraz geriye çekilmesi gerekiyor.

Devletin bu noktada çalışmaları olabileceğini duyuyoruz. Bu olumlu bir gelişme olacaktır. Bir an önce tedbirlerin alınması ve harekete geçilmesi önemlidir” dedi. Çelebi, faizleri 1’in altına çekilmesi ve yeni imar uygulamaları ile piyasanın hareketlenebileceğini anlattı.

DURGUNLUK ÜRETİMİ AZALTIR

Herkesin peşin ev alacak gücünün olmadığına işaret eden Çelebi, “Peşin parası olanlar zaten bu gayrimenkulleri alabiliyor. Ama genele baktığımız zaman tüketicilerin yüzde 85’inin konutları kredi ile aldığı ortada” diye konuştu. Gayrimenkul sektörünün hareketliliği hissetmezse üretimin yüzde 20-30’nun kesilebileceğini öne süren Çelebi, söz konusu durumun piyasada sıkıntı yaratacağını söyledi.

EV SAHİBİ OLMANIN TAM ZAMANI

Erdal Çelebi, piyasada 2017 ile 2018 arasında pek fiyat farkının ortaya çıkmadığını ileri sürerek, “Yıl içinde de değişim beklemiyoruz. Çünkü daralan pazarlarda fiyatları yükselterek iyice küçültmek ne üreticinin ne de tüketicinin işine gelmeyecektir. Yatırımın doğru zamanı olduğu açıktır.

Şu anda alınan gayrimenkullerden kimse zarar etmez. Çünkü piyasa hareketlendiğinde en az yüzde 20 tasarruf sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

250 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Emlak fiyatlarında doğu ile batı arasında fark kalmadığını öne süren Erdal Çelebi, üretilen konutun maliyeti ve arsa bedellerinin birbirine yakın olduğunu belirtti. Bursa’nın merkez ilçelerinde 3+1 site içindeki dairelerin 250 bin lira ile 500 bin lira arasında değiştiğinin bilgisini veren Çelebi, şöyle konuştu: “Konseptli site projelerindeki fiyatlar ise 450-500 bin lira seviyelerinde.

Konutların maliyetlerine bakıldığında ise bunlar reel rakamlardır. Bursa’nın en büyük sorunu olan arsa üretiminin olmayışından, bu fiyatların önüne geçilememiştir… 350 bin liranın üstü doğaldır.

Alternatif imar uygulamaları ile fiyatlar bir tık geriye gidebilir. Ayrıca çalışanların yüzde 60’ı asgari ücretli olan kentte, vatandaşların mülk edinme şansının ortadan kalktığı ortadadır.” 

KİRALAR DEĞİŞMEDİ

Kiralarda kentsel dönüşümün bir tık durması ile fiyatların stabil hale geldiğini kaydeden Erdal Çelebi, “Bundan sonraki süreçte de bu seviyede gider. 3+1 site içindeki daireler, bin 200 ile 2 bin lira arasında değişmektedir. Minumum oturulabilir haldeki 3+1 daireler ise 800 lira.

Bunun altında kiralık konut yok. Kentsel dönüşüm nedeniyle bir dönem kiralık ev bulmak, sıkıntı yaratıyordu. Şimdi o sorunu yaşamıyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm konusunda çekincelerini de paylaşan Çelebi, “Kademeli bir geçiş olmalı. Çok hızlı geçişler vatandaşın mağduriyetini ortaya çıkarabilir. tüketicileri uyarıyoruz.

Unutmasınlar ki kentsel dönüşüm rant kapısı değil sağlıksız binaların iyileştirilmesidir” diye konuştu.

ÜRETİMİ OLMAYAN TEK ŞEY TOPRAK

Vatandaşlara gayrimenkul almaları yönünde tavsiyelerde bulunan Çelebi, “Dünyada değer kaybetmeyen yatırım aracıdır. Üretimi olmayan tek şey de topraktır. Şu anda da gayrimenkul almanın tam zamanı.

Yatırımları doğru yönlendirmek gerekiyor. Herkeste birden zengin olma mantığı yerleşmiş durumda. Güvenilir olmayan araçlara yatırım yapılıyor. Ancak tapunun olduğu yerde güven daha fazladır” dedi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X