Konutta faiz düştü beklenti büyük

Konut kredisinde faiz yüzde 1’in altına indi. Umutlanan sektör temsilcileri, bu gelişmeyle 7-8 milyar liralık 200 bin ek konut satışı yapılacağını belirterek, Ziraat ve Halkbank dışındaki bankaları da harekete geçmeye davet etti.

Konutta faiz düştü beklenti büyük

Konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına çekilmesi yönünde ilk adımı Ziraat Bankası ve Halkbank attı. Konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,98’e düşüren Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada, konut sektörünün, doğrudan ve dolaylı olarak birçok alt sektörü etkilediğine ve ekonomiye katkı sağladığına dikkat çekildi.

Açıklamada, geleceğe umutla bakan ve daha güçlü bir Türkiye ekonomisi için ülke bilançosunu her zaman kendi bilançosunun önünde tutan Ziraat Bankası’nın, öncü bir adım daha atarak bugünden itibaren geçerli olmak üzere 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde, 10 yıla kadar olan vadelerde indirime giderek faiz oranını aylık yüzde 0,98 olarak belirlediği ifade edildi.

Halkbank, 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98’e düşürdüğünü duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada, Halkbank’ın ayrıcalıklı kredisinden yararlananların herhangi bir tahsis ücreti de ödemeyecekleri ifade edildi.

7-8 MİLYAR TL GETİRİ SAĞLAR

Ziraat Bankası’nın konut kredisi faizlerini yüzde 0,98’e indirmesinin 7-8 milyar liralık konut satışı getireceğini belirten sektör temsilcileri, bu indirim sayesinde 200 bin ek konut satılabileceğini bildirdi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ”Kamu bankaları tarafından ve en küçük hesapla 250 milyon liralık bir sübvanse yapılarak konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1,2’den yüzde 0,98’e indirilmesi sonucunda, yaklaşık 7-8 milyar liralık konut satışının olacağını öngörüyoruz.

Bu iyimser rakamın gerçekleşmesi sonucunda, sadece yüzde 3’lük tapu harcına mahsuben devletin kasasına 200 milyon lira girecektir. KDV ile birlikte devletin elde edeceği toplam gelir en az 500 milyon lira olacak” dedi.

REKOR SÜRPRİZ OLMAZ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ”Sektörün daha hareketli olmasını istiyorsak bir an önce faizlerin 0,60-0,70 bandında olması gerekiyor.

Özel bankalar da kampanyaya destek olmalı” ifadelerini kullandı. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, gelişmelerle birlikte elde edilecek rekorun sürpriz olmayacağını kaydetti.

Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu da, faiz oranlarının düşürülmesinin satış rakamlarını büyük ölçüde artıracağını vurguladı.

TELEFONLAR DAHA ÇOK ÇALMAYA BAŞLADI

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın konut kredisi faizlerini indirmesine ilişkin, ”Konut kredi faizlerinin inmeye başlamasıyla telefonlarımız daha çok çalmaya başladı. Böyle olursa 2018’de yine rekor kırabiliriz. 1 milyon 450 bin konut satışını yakalayabiliriz” diye konuştu.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X