Koptu gidiyor

Erken seçim ihtimalinin giderek güçlenmesi kurlarda yukarı yönlü hareketi destekliyor. Dolar tarihin en yüksek seviyesine çıkarken, Euro da yılın zirvesini yaptı.

Koptu gidiyor

AK Parti ve CHP koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve erken seçim ihtimalinin kuvvetlenmesiyle önceki gün 2,8283 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, dün 2,8462’ye kadar çıkarak rekor tazeledi.

Ağustos ayından bu yana 2,76-2,79 bandında hareket eden dolar/TL, önceki gün AK Parti ve CHP koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması ve erken seçimin güçlü seçenek olarak masada durmasının etkisiyle 2,8283 ile tarihi zirvesini görmüştü. Düne 2,8204’ten başlayan dolar/TL, siyasi belirsizlik kaygıları ile 2,8462 ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar/TL daha sonra 2,83-2,84 bandında işlem gördü. Dolar günü 2,83 siviyesinden tamamladı.

EUDO DA UÇUYOR

Euro/TL 3,1721 ile yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, hem dolar hem de Euro’nun TL karşısında değer kazanmasının etkisiyle döviz sepeti 3,0092 ile tarihi zirvesine yükseldi. Analistler, koalisyon görüşmeleri sonrasında dövizdeki ilk tepkilerin sert olduğunu ve tarihi zirvelerin görüldüğünü ifade ederek, erken seçim ihtimalinin güçlenmesinin döviz piyasasında oynaklığı artırdığını belirtiyor. Teknik olarak dolar/TL’de yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 2,86-2,89 seviyelerinin direnç olarak takip edileceği kaydeden analistler, olası geri çekilmelerde 2,8120 – 2,8220 seviyesinin destek olarak izleneceğini tahmin ediyor.

‘MERKEZ’ DEVREYE GİRDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir hafta vadeli dolar cinsi döviz depo faiz oranını yüzde 3’ten yüzde 2,75’e indirirken, dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0,21’den yüzde 0,23’e yükseltti. Uygulanacak faiz oranı değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirleniyor.

TL’DE DEĞER KAYBI % 17’YE ULAŞTI

Türk Lirası, dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 17’yi aşan bir değer kaybı yaşayarak, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Brezilya ile birlikte en kötü performansı gösteren para birimi oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X