Körfez terk edilmiş av araçlarından temizlendi

Gemlik Körfezi’nde 11 Ağustos tarihinden bu yana dalış yapan ekiplerin çıkardığı, trol aparatları, terk edilmiş ve yırtılmış ağlar, halatlar ve gemi çapaları, Narlı Mahallesi İskelesi’nde sergilendi.

Körfez terk edilmiş av araçlarından temizlendi

CEMAL KIRGIZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2014 yılında hazırladığı, denizlerin ve iç suların terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi projesi Gemlik Körfezi’nde de uygulamaya koyuldu. Proje kapsamında deniz dibini tarayan dalgıç ekipleri, bidon, ağ, çapa gibi atıkları çıkardılar. Denizden yapılan çekimlerden oluşan fotoğraf sergisi ile desteklenen proje büyük ilgi gördü. Denizlerde biyolojik dengenin korunmasının ve denizlerin temizlenmesinin yanı sıra, kamuoyunun ve balıkçıların farkındalığının geliştirilmesine yönelik projenin, 110 kilometrelik sahil şeridi bulunan Bursa’nın tüm sahillerini kapsayacağı belirtildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Ceylan, terk edilmiş av malzemelerinin denizlerimizde ve iç sularımızda yarattığı tahribatı anlattı. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ercan Barutçuoğlu da doğal ekolojik ve biyolojik dengenin mutlaka korunması gerektiğini kaydetti. Barutçuoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin sahillere yönelik yatırımlarını anlattı. Arıtma tesislerinin yanı sıra, sahil şeritlerinin yeniden düzenlenmesi, bakım ve onarımı gibi çalışmaların, körfezin üst düzey temizliğinin periyodik hale getirilmesiyle desteklendiğini kaydeden Ercan Barutçuoğlu, “Bir ilk olarak da Bursa Büyükşehir Belediyesi Sahiller Daire Başkanlığı Gemlik Körfezi’nin batimetrik haritasını çıkardı” dedi. Barutçuoğlu, projeye Büyükşehir ve Gemlik Belediyesi olarak destek verdiklerini ifade etti. 

EKOLOJİK DENGE

Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi de, projenin amacının kamuoyu odaklı olduğunu ve en çok da balıkçılarda farkındalığın artırılmasını amaçladığını söyledi. Hayalet avlanma modelinin ekolojik dengeyi bozduğunu anlatan Ramazan Çelebi, Hatay-Sinop arasındaki tüm denizlerimizde aktif hale gelen projenin iç sularımızda da uygulamaya konduğunu sözlerine ekledi.

DENİZLERİMİZİN KIYMETİNİ BİLELİM

Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı da, Türkiye’nin değerleri olan hava, su ve toprağa sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekerek, Bursa’nın 110 kilometrelik sahil şeridi ile bu zenginlikten en büyük pay sahibi şehir olduğunu ifade etti. Avcı, “Denizlerimizin kıymetini bilelim” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X