Körfez’de gırgırla av yasaklandı

Gemlik Körfezi’nde balık neslinin korunması için 12 metre üstündeki teknelerin gırgır ile balık avlaması yasaklandı. Yasak kararı 2020 yılına kadar geçerli olacak.

Körfez’de gırgırla av yasaklandı

CEMAL KIRGIZ 

Gemlik Körfezi’nde yapılan taramalarda bulunan trol takımı sayısı 10’u aşarken, önümüzdeki 5 yıl boyunca Körfez’de 12 metre üstündeki gırgır avcılığı yasaklandı.  

Geçen hafta cuma günü Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yapılan Balıkçılık Değerlendirme Toplantısı’na SÜRKOOP,  Su Ürünleri Kooperatif Birlikleri üst yöneticileri, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, Balıkçılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Türkay Türkyılmaz, Altuğ Atalay ve üyeler katıldı. 

Dört yılda bir yapılan bu toplantıda Gemlik, Narlı, Kurşunlu, Mudanya, Güzelyalı, Kumyaka, Tirilye kooperatiflerinin aldığı müşterek kararlar tartışıldı. Gemlik Körfezi’nin belirtilen alanlar içinde, sürdürülebilir balıkçılık yapılabilmesi ve balık neslinin korunması için Körfez’de 12 metre üstündeki teknelerin gırgır ile balık avlamanın yasaklanması fikri Bakanlık yetkililerinin de kabulü sonucu 4/1 nolu tebliğe alınması kararlaştırıldı. Böylece bu karardan sonra Gemlik bölgesinde 2016 ile 2020 yılları arasında balık neslinin çoğalması ve korunması için 12 metre üstündeki tekneler ile gırgır ile balık avlama yasaklanmış oldu. 

BALIKÇILAR MUTLU

S.S. Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer yaptığı açıklamada, alınan kararın kıyı balıkçıları için sevindirici olduğunu belirtti. Hazer, “İzmit Körfezi’nde alınan kararla sürdürülebilir balıkçılığın gelişmesi için gırgır tekneleri ile balık avlanması yasaklanmış ve bu bölgede balık neslinin korunması ve üremesi yönünde olumlu sonuçlar elde edilmişti. Biz, kıyı balıkçıları olarak Tarım Bakanlığı’nca Gemlik Körfezi’nde de 12 metre üzerindeki tekneler ile gırgır ile balık avlamanın yasaklanmasından mutluluk duyduk. Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bu karar Körfez’ de balık türlerinin gelişmesine balıkçılığın geleceğinin daha iyi olacağına inanıyoruz” dedi. 

BULUNAN TROL TAKIMLARI

Gemlik Balıkçıları Denizi Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği ile Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi yetkililerinin Körfez bünyesinde yaptığı taramalarda bulunan trol takımı sayısı 10’u aştı. Dernek Başkanı Zeki Hazer, tek tesellilerinin 5 yıl boyunca Gemlik Körfezi’nde 12 metre üstündeki gırgır avcılığının yasaklanması olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X