Körfeze hayat verecek proje dört koldan başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Körfezi’ni kirlilikten arındıracak olan ve bünyesinde Mudanya, Güzelyalı, Altıntaş, Kurşunlu, Gemsaz, Küçükkumla, Büyükkumla ve Karacaali’de terfi istasyonları, 81.2 kilometre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı, Küçükkum

Körfeze hayat verecek proje dört koldan başladı

Yaklaşık 140 milyon TL’lik bütçesi BUSKİ tarihinin en büyük bütçeli yatırımlarından biri olan ve Gemlik’ten Mudanya ve Karacabey’e kadar yaklaşık 115 kilometrelik sahil şeridini içine alan projede çalışmalara aynı anda Gemlik, Mudanya, Güzelyalı ve Gemzas’da başlandı. Projenin Gemlik’teki temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ bürokratları katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gelecek kuşaklara bırakılacak en önemli mirasın, temiz hava, temiz su ve temiz toprak olduğunu belirterek, çevre için büyük bütçeli yatırımlar yaptıklarını kaydetti. 

Aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olduğunu da hatırlatan Başkan Altepe, “Marmara Belediyeler Birliği tam 40 yıl önce Marmara Denizi’ni kirlilikten arındırmak için kuruldu. Marmara üretim gücü nedeniyle lokomotif bir bölge. Türkiye sınırlarından gelen kirliliğin yanında Tuna Nehri aracılığıyla 10 ülkeden 80 şehir Marmara Denizi’ni kirletiyor. Bunlarla ilgili uluslararası alanda da çalışmalarımız sürüyor. Biz Marmara Denizi’ne, hatta göllerimize, derelerime direkt deşarj olmasın istiyoruz. Bunu önlemek için önemli yatırımlar yapıyoruz. Düne kadar Bursa merkezinde derelere akan kanalizasyonları kolektöre bağlayıp, arıtma sistemine dahil ettik. Yine doğrudan deşarj yapan fabrikaların atıklarını kolektöre bağlama çalışmalarında sona geldik. Artık onların atıklarını da biz arıtacağız. Hem yaptığımız yatarımın parasını hem de arıttığımız suyun bedelini onlardan alacağız. Artık bekleyecek, kaybedecek zamanımız yok. Çevre ile ilgili yasalar çıkalı 30 yıl olmuş. Biz bu yasaları tavizsiz bir şekilde uygulayacağız. Kimsenin kimseyi hasta etmeye hakkı yok” dedi.

Bütünşehir Kanunu ile görev sınırlarının yaklaşık 4 kat arttığını, yeni bağlanan ilçelerin ise altyapı fakiri olduğunu dile getiren Başkan Altepe, içme ve yağmur suyu hatlarından kanalizasyona, su depolarından sulama göletlerine kadar her alanda önemli bir yatırım hamlesi başlattıklarını anlattı. Yeni bağlanan ilçelerde halkın büyük beklentisi olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, “Başlattığımız projelerin hepsi bir bir yürüyor. Hizmet bizim işimiz. Onlarca yıldır yapılamayanları yapmak, eserler bırakmak bize düştü. Bazılarına ise hizmeti engellemek düşüyor. Biz yol açarız, onlar mahkemeye gidip engellemeye çalışır. Teleferik yaparız, engellemeye çalışılırken ancak protesto etmek için Uludağ’a teleferikle çıkarak, yine teleferiği ilk kullanan onlar olur. Yerli tramvay yaparız, ‘yürümez, çalışmaz’ derler. Yerli tramvay üretimi, nasıl bir vizyona sahip olduğumuzu son yapılan ihalede gösterdi. Eğer eski vagonlarda olduğu şekilde vagon alsaydık, 622 milyon TL ödeyecektik. Şimdi 320 milyon TL ödeyeceğiz. 302 milyon Bursa’nın kasasında kaldı. Bunu dünyada sadece Bursa yaptı. Artık paralarımız dışarı gitmiyoruz. Gerçek milliyetçilik budur, vatanseverlik budur” diye konuştu.

KÖRFEZ PIRIL PIRIL OLACAK

Startı verilen ve 2 yıl içinde tamamlanması hedeflenen Gemlik Körfezi Kanalizasyon ve Yağmursuyu Kollektörleri inşa projesinin BUSKİ tarihinin en büyük bütçeli yatırımlarından biri olduğunu dile getiren Başkan Altepe, proje kapsamında Mudanya, Güzelyalı, Altıntaş, Kurşunlu, Gemsaz, Küçükkumla, Büyükkumla ve Karacaali’de terfi istasyonları inşa edileceğini, bu bölgelerde inşa edilecek terfi ve deşarj hatları toplamının da 21,6 kilometre olduğunu kaydetti. Toplamda 82 kilometrelik kanalizasyon ve yağmursuyu hattı imalatı yapılacağını vurgulayan Başkan Altepe, “Kirlilik artışını durduracak ve Gemlik Körfezi’nin kurtuluşu anlamına gelen projenin bu bölümü yaklaşık 65 milyon TL’ye mal olacak. Bunun dışında Küçükkumla, Gemlik Karsak, Kurşunlu ve Mudanya’ya 4 adet arıtma tesisi ve iki adet derin deniz deşarj sisteminin ihalesini Mayıs ayında yapacağız. Bu da 60 milyon TL’lik bir yatırım olacak. Daha önce başlattığımız 10 milyon TL’lik Orhangazi arıtma tesisi de Mayıs ayında tamamlanacak ve artık Orhangazi’nin suları körfeze arıtılarak bırakılacak. Tüm bu yatırımlarla Gemlik Körfezi’ni kurtarmak için yaklaşık 140 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirmiş oluyoruz. Bunun yanında DSİ tarafından yapılan ve yaklaşık 100 milyon TL harcanan Büyükkumla Barajı da tamamlandığında Büyükşehir’e devredilecek. Gemlik’e, Bursa’ya ne yapsak azdır” dedi.

Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Gemlik Körfezi’ne yeniden hayat kazandıracak ve Gemlik’in turizmle anılmasını sağlayacak dev proje için Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da yakın bir geçmişe kadar şiddetli her yağmurda su basan mahallelerin alt yapı yatırımları ile bu sorundan kurtulduğunu belirterek, ilçeye katkıları nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, projenin 2 yıl içinde tamamlanmasını hedeflediklerini belirtirken, Hamidiye Mahallesi Muhtarı Necmi Ünlü ile Gemlik Muhtarlar Derneği Başkanı Enver Çelik, ilçeye katkıları dolayısıyla Başkan Altepe’ye teşekkür plaketi verdi.

Konuşmaların ardından telekonferans sistemiyle önce projenin Mudanya, Güzelyalı ve Gemsaz etaplarının startı verildi. Başkan Altepe ve protokol üyeleri de Gemlik etabındaki çalışmayı boruya kaynak yaparak başlatmış oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X