Melis EVCİMEN
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
olay.com.tr’nin konuğu olan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, depremle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “Depremlerin yarın olacak gibi hareket etmek ve buna göre bir hazırlık yapmak lazım” dedi.
‘Depremlerden ders alırsak uyarıları dikkate alırsak, biz de bu depremleri doğal olarak yaşarız. Doğal afete dönüşmesini engelleriz’ diyerek sözlerine sürdüren Engin Er, şöyle devam etti:
‘Deprem de yaşıyoruz, yangın da yaşıyoruz. Birçok afetlerimizle beraber yaşıyoruz ülkemizde. Bunlarla ilgili gerekli tedbirleri almamız lazım.
Biliyorsunuz 1999 depremi Türkiye’de düşünce açısından bir milat oluşturdu. Önceden mesela parsel bazında yapılan etütlerde jeolojik ve jeotik etütler önem verilmiyordu heyelanlara önem verilmiyordu. Sadece demir beton tersiyle, testi bile yoktu. Dökmesi, elle karılarak biliyorsunuz 1999 depremi öncesi. İşte onların gücü, demirin, nervürlü olmaması, her şey kaba düzende. 1999 depremi düşüncede bir değişikliğe sebep oldu ama uygulamada değişikliğe sebep olamadı maalesef. Hiçbir şey olmadı dersek doğru olmaz. Az şey oldu ama yeterli olmadığını uygulamalarımızın yeterli olmadığını 6 Şubat depremleri bizlere bir defa daha gösterdi.’
‘Deprem bölgelerinde enerji boşalımı bitmiş değil’
Engin Er, 6 Şubat depremlerinden sonra 10 binin üzerinde deprem olduğunu o bölgelerde enerji boşalımı henüz bitmediğini belirtirken, riskli bölgeleri açıkladı.
Hatay’a yakın bölgeler riskli!
Deprem bölgesindeki enerji bir noktadan güneybatıya doğru transfer olduğunu açıklayan Engin Er, ‘Yani o bölgelerde de risk var şu anda. Neresi diye sorarsanız işte Adana civarında yani güneybatısında bir de Hatay’ın güneybatısında yine Akdeniz yayı var orada. Akdeniz yayı, Akdeniz’in içinde diye söyleyeyim. Dolayısıyla Akdeniz’e kıyısı olan yerlerde Hatay’a yakın olan bölgelerde de stres transferi ve stres gerilimi şu anda devam ediyor. O bölgelerde biz 7 civarında 7’nin üzerinde deprem olabileceğini tahmin ediyoruz. Zaten tarihsel kayıtlara baktığımız zaman biz bu depremleri görüyoruz. Evet bunun güney uçlarındaki depremlerde fay hatlarında da bir aktivitesini görebiliriz. Mesela Antalya tam bir fay hattı üzerinde değil ama Akdeniz’de oluşabilecek bir depremden etkilenmesi beklenen illerimizden bir tanesi.’ değerlendirmesinde bulundu.